Initierea unui dialog intre Biserica Ortodoxa Starovera si Patriarhia Ortodoxa a Moscovei

Lacasuri Ortodoxe: din Moscova

La Moscova a avut loc o ?edinta Ordinara a „Bisericii Ortodoxe Ruse a Staroverilor”. Conform informatiilor transmise de ITAR/TASS, cu trimitere la situl oficial al acestei Biserici, numarul celor ce au participat la lucrarile sinodului incheiat pe 23 octombrie este de 152 de delegati – slujitori ai Sfantului Altar si mireni din toate eparhiile Bisericii Ortodoxe Starovere.


Raportul principal al acestui sinod a fost prezentat de mitropolitul starover al Moscovei si al Intregii Rusii, Corneliu.

in darea de seama a inalt Prea Sfintiei Sale, acesta a mentionat ca Statul Rusiei acorda Staroverilor ajutor in renovarea si reconstructia bisericilor, subliniind ca atitudinea reprezentantilor autoritatilor de Stat fata de Staroveri si neimplicarea lor in problemele Bisericii, precum si faptul ca unii din acestia isi manifesta un interes neprefacut fata de credinta Starovera, contribuie la obtinerea unui privilegiu in desfasurarea activitatii lor.

Cu toate acestea ierarhul Bisericii Starovere a mentionat ca "astazi ar trebui sa fie initiat un dialog cu Patriarhia Moscovei, dar nu pentru a se ajunge la compromisuri teologice, ci pentru a se favoriza renasterea traditiilor spiritual-morale ale poporului nostru, prin constientizarea cauzelor si a urmarilor negative ale dezbinarii seculare", — a spus mitropolitul Corneliu.

Acesta nu a incercat sa nege faptul ca Bisericii Starovere "ii revine depasirea unui pas dificil, a unui dialog greu, care nu promite inregistrarea rapida a unor succese, intrucat intre Patriarhia Ortodoxa Rusa si Biserica Staroverilor s-au acumulat de-a lungul timpului diferente semnificative in privinta mai multor puncte".

"Este totusi necesar un dialog de apreciere si analiza istorica a dezbinarii si a problemelor concrete pentru a se putea reveni la ordinea Bisericii si a Societatii, care exista inainte de dezbinare" — a mai spus el.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.