Pentru liderul Bisericii Catolice Belgiene, SIDA este un tip de dreptate imanenta. Reactii…

Lacasuri Ortodoxe: din Bruxelles/AFP
Seful Bisericii catolice Belgiene Andrew Leonard Pentru liderul Bisericii Catolice Belgiene, SIDA este un tip de dreptate imanenta. Reactii…

SIDA este "un fel de dreptate imanenta", aparuta atunci cand "am maltratat natura profunda a iubirii umane", declara intr-o carte publicata joi, 14 octombrie 2010, seful Bisericii Catolice Belgiene, Episcopul Andrew Leonard, provocand reactii puternice, in Belgia.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


Respingand ideea ca SIDA ar fi o "pedeapsa de la Dumnezeu" ca urmare a libertinajului sexual, intaistatatorul Belgiei spune ca, "cel mult, el o vede ca pe o epidemie, un fel de dreptate imanenta, si nu ca pe o pedeapsa".

Seful Bisericii catolice Belgiene Andrew Leonard

Episcopul Leonard, un conservator sosit la conducerea Bisericii Belgiene in ianuarie 2010, compara maladia cu dezastrele de mediu, datorate actiunii umane.

"Am maltratat mediul, si am sfarsit prin a ne maltrata si el, la randul sau, pe noi. Maltratam iubirea umana, se razbuna si ea pe noi, in cele din urma", fara a cauta o alta cauza, spune Episcopul Leonard in aceasta carte, o versiune "actualizata" a interviurilor publicate in limba franceza in 2006.

"Manipularea incorecta a naturii profunde a iubirii umane se termina intotdeauna prin producerea dezastrului la toate nivelurile", insista el.

Partidul Liberal Flamand Open VLD a calificat aceste declaratii ca fiind "de neinteles, ofensive si intolerabile".

Aceasta este o "insulta la adresa multor pacienti care lupta impotriva bolii si a oamenilor carora le pasa", au spus intr-o declaratie doi parlamentari ai Open VLD, Rutten Gwendolyn si Lijnen Nele.

Partidul Verde Ecolo s-a declarat "socat de cuvintele iresponsabile si periculoase" ale Episcopului Leonard.

"Citirea sau intelegerea acestor stupizenii poate avea un impact devastator in special asupra formarii identitatii in randul tinerilor homosexuali si lesbiene", spune Eco.

in cartea publicata joi, Arhiepiscopul Leonardo a reiterat, de asemenea, opozitia sa fata de sfarsitul celibatului preotilor, o problema revenita in actualitate in Belgia in ultimele luni, dupa reclamarea a sute de cazuri de abuzuri sexuale asupra copilului, comise de clericii belgieni in ultimele decenii.

"Toata lumea stie ca cele mai multe cazuri de abuzuri asupra copilului au loc in cadrul familiilor. Ar fi, deci, acesta, un motiv pentru a renunta la casatorie?", intreba Episcopul Leonard.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 39/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.