Restauratorii Centrului ASTRA pentru Patrimoniu, premiaţi la Salonul Naţional de Restaurare de la Craiova

Restauratorii Departamentului de Conservare-Restaurare, Serviciul Bunuri Culturale Mobile din cadrul Complexului Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu, şi-au adjudecat jumatate dintre premiile puse în joc la Salonul Naţional de Restaurare, desfăşurat în perioada 26-29 septembrie 2012 la Craiova.

Decernarea premiilor ASTRA 1
Evenimentul organizat începând cu anul 2000, de Muzeul Olteniei din Craiova, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj, este cel mai important de acest gen din ţară. Anul acesta, pentru prima dată în cadrul Salonului Naţional de Restaurare, juriul, compus din specialişti de elită în domeniul restaurării de la mai multe muzee din ţară, a acordat premii.

Decernarea premiilor ASTRA
Din partea CNM ASTRA, Gabriela Negoescu şi Anca Pripon au împărţit premiul pentru restaurare lemn policrom, Geanina Ionescu şi Mirel Bucur, pe cel pentru pictura tempera pe sticlă şi lemn, iar Florenţa Moga a fost premiată pentru restaurare piele.
Lucrările au fost însoţite de o documentaţie ştiinţifică privind procesul de restaurare, dar şi de o prezentare realizată de către fiecare restaurator în faţa comisiei.

Premii ASTRA
,,Suntem foarte încântaţi că din şase premii, trei au fost obţinute de către CNM ASTRA. Ne-am prezentat bine la acest salon şi la anul sperăm să luăm chiar mai multe premii. Avem un laborator bine dotat, oamenii sunt foarte bine pregătiţi, iar premiile relevă acest fapt“, a declarat şeful Serviciului Bunuri Culturale Mobile, Sorin Fogarascher.

Laureatii Salonului de la Craiova
,,În România există foarte multe laboratoare de restaurare cu specialişti remarcabili, în Bucureşti, Cluj, Timişoara, Arad, Suceava, Iaşi. Faptul că la Craiova, CNM ASTRA a obţinut jumatate dintre premiile decernate este o realizare excepţională, care se datorează atât competenţei personalului laboratorului nostru de restaurare, cât şi condiţiilor de muncă, dotărilor pe care le oferă Centrul ASTRA pentru Patrimoniu“, a mărturisit d-l Valeriu Olaru, directorul general al Complexului Naţional Muzeal ASTRA.

– pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, muzeograf PR Anda Ionaş

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.