publicat în: Arhivă

Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, sarbatorit la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Ramnicului

Ieri, 12 februarie 2010, Arhiepiscopia Ramnicului a trait un moment de intensa bucurie, clerul si binecredinciosii crestini, monahii si monahiile acestei Eparhii aniversand ziua de nastere a Preasfintitul Parinte Dr. Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului. Cu acest prilej inaltpreasfintitul Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, impreuna cu angajatii Centrului Eparhial, l-au felicitat pe Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul urandu-i ani multi si pastorire aleasa.


Preasfintitul Parinte Dr. Emilian Lovisteanul a tinut un scurt cuvant in care a multumit lui Dumnezeu pentru darul vietii, pentru toate binefacerile aduse si a subliniat faptul ca in ziua nasterii suntem datori sa multumim si pentru oamenii prin care Dumnezeu ne daruieste darul vietii si ne ajuta sa cultivam cu libertate si responsabilitate acest dar.

La final Preasfintia Sa a adresat multumirile sale inaltpreasfintitului Parinte Gherasim pentru sprijinul si increderea acordata in vederea indeplinirii misiunii incredintate. Totodata, i-a binecuvantat pe toti angajatii Centrului Eparhial, multumindu-le pentru primirea calduroasa facuta cu prilejul intoarcerii de la lucrarile Sfantului Sinod si pentru felicitarile adresate cu ocazia zilei de nastere, manifestari ce l-au facut sa se simta ca intr-o familie.

Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul s-a nascut la 12 februarie 1972, in localitatea Berezeni, judetul Vaslui (nume de botez: Vlad). Formarea teologica a dobandit-o la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Neamt (1990-1995) si Facultatea de Litere si Teologie, din cadrul Universitatii „Ovidius” din Constanta, la Specializarea Teologie-Istorie (1996-2000), unde a urmat si cursurile de masterat la specializarea Istorie veche-medievala (2000-2002).

in anul 2003 a fost admis la cursurile de doctorat, in cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa, Universitatea „Al. I. Cuza" din Iasi, la Specializarea Istoria Bisericii Ortodoxe Romane, cu teza „Mitropolia Moldovei si Sucevei: Arhiepiscopia Iasilor in prima jumatate a secolului al XX-lea (1900-1948)", elaborata sub indrumarea acad. prof. univ. dr. Emilian Popescu. in ianuarie 2009 i s-a conferit titlul de doctor in teologie.

in 2001 a urmat un curs de limba engleza organizat de catre Consiliul Mondial al Bisericilor din Geneva la Academia Ortodoxa din Vilemov, Cehia, iar in 2005 a participat la un Stagiu de perfectionare a limbii engleze la Comunitty of the Resurrection, Mirfield si cursurile de teologie din cadrul Colegiului Teologic Resurrection, Marea Britanie. Din anul 2004 este cadru universitar al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Iasi.

in lucrarea administrativa, Preasfintitul Emilian a indeplinit functiile de: Mare eclesiarh al Manastirii Neamt; Preot spiritual al Facultatii de Teologie din Iasi; Presedinte al Consistoriului monahal si Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Iasilor; Exarh al manastirilor din judetul Iasi.

in sedinta de lucru a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din 29 octombrie 2009 a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, cu titlul „Lovisteanul”. Ceremonia de intronizare, oficiata de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, a avut loc in data de 14 noiembrie 2009, la Catedrala Arhiepiscopala „Sfantul Nicolae” din Ramnicu Valcea.

Pe langa activitatea didactica, a desfasurat si desfasoara o bogata activitate misionar-pastorala, precum si stiintifica, concretizata in carti, studii si articole. A participat activ la congrese, conferinte, simpozioane si intruniri stiintifice nationale si internationale.

Sa traiti intru multi ani, Preasfintite Parinte!