FOTO: Sosirea Patriarhului Bartolomeu I in New Orleans – inceputul vizitei patriarhale

bartolomeu i new orleans 2009 2 - privind peste mississippi dupa simpozion

Lacasuri Ortodoxe: din New Orleans

Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a sosit in data de 20 octombrie 2009 in New Orleans, incepand astfel o vizita apostolica si patriarhala de 15 zile in Statele Unite.


bartolomeu i new orleans 2009 "Va uram bun venit, Sanctitatea Voastra, cu profund respect si iubire deplina", a declarat Arhiepiscopul Demetrios al Americii, salutandu-l pe Patriarhul Ecumenic, pe Aeroportul Louis Armstrong, impreuna cu Mitropolitul Alexios din Atlanta, alti membri ai clerului local, functionari locali si un mic grup de credinciosi ortodocsi din aceasta zona, cu peste douazeci de copii imbracati in costume traditionale.

Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, i-a binecuvantat si i-a salutat pe cei care l-au primit pe acest aeroport:

“Din Biserica Mama a Constantinopolului si Sfanta si Marea Biserica a lui Hristos, Patriarhia Ecumenica, va aduc salutari si binecuvantari in Numele Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos!

Multumim Atotputernicului Dumnezeu pentru sosirea in siguranta aici, in New Orleans, un loc in care ne intoarcem cu multa speranta si multe asteptari. Revenim dupa aproximativ 4 ani (din iarna anului 2006), impartasind pierderile si durerea curajosilor cetateni din New Orleans, dupa devastarea uraganului Katrina.

Revenim in locul in care puternicul Rau Mississippi se apropie de Golful Mexic, unde valurile marii si malurile raului se intrepatrund. Ne intoarcem ca marturie a sperantei si increderii pe care le manifestati, in refacerea vietii si a comunitatii dumneavoastra. Ne intoarcem pentru a ne ruga alaturi de voi, intervenind la Domnul pentru creatia Sa, astfel incat inundatiile sa nu mai vina asupra voastra ("ape mari" – cf. Psalm 31/32: 6).

Revenim in acest istoric si faimos oras si ii chemam pe toti cetatenii din intreaga tara sa revina aici si ei, traind si bucurandu-se de ofertele unicului New Orleans.

Pe parcursul ultimelor sapte Simpozioane “Religie, ?tiinta si Mediu”, ne-am reunit cadre didactice universitare si factori de decizie politica, oameni de stiinta si teologi, pentru a putea prezenta si descoperi solutii privind pericolele ecologice ale timpului nostru.

Aici, in New Orleans, in urmatoarele cinci zile, ne vom strange din nou, si vom multumi Comitetul RSE pentru eforturile sale extraordinare in realizarea acestei Conferinte. Rugaciunea noastra urmareste ca in timpul acestor zile sa sporeasca gradul de cunoastere, sa sporeasca rezolvarea problemelor, ridicandu-ne la nivelul asteptarilor si explorand noi solutii.

Ramanem solidari cu poporul din New Orleans si cu toti cei ce cauta o viata mai buna. Suntem alaturi de Dvs. pentru a chema la o constiinta reinnoita, la responsabilitate fata de mediu, si la o constientizare a ceea ce presupune o astfel de constiinta.

bartolomeu i new orleans 2009 2 - privind peste mississippi dupa simpozion

Ne rugam ca aceste zile petrecute printre voi sa fie o binecuvantare pentru Dvs. si o binecuvantare pentru noi, pentru a simti doar cuvinte de pace, dragoste si binecuvantare pe buzele noastre si in inimi. Dumnezeu sa va binecuvanteze pe toti cei prezenti aici de fata, si sa reverse asupra tuturor milostivirea Sa fara margini.

in data de 21 octombrie 2009, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a convocat si a deschis oficial al 8-lea Simpozion ?tiinta, Religie si Mediu (RSE), intitulat "Restaurarea echilibrului: Marele Rau Mississippi", tinut sub inaltul sau patronaj si cuprinzand un grup mare si divers de teologi, oameni de stiinta, factori de decizie politica, ecologisti, reprezentanti ai oamenilor de afaceri si ai ONG-urilor si mass-media.

Grupul Patriarhal ii include pe mitropolitii Athanasios de Calcedon, Emmanuel de Franta si Ambrosios de Coreea, pe Arhimandritul Sikis Kyrillos, diaconii Nephon si Neofytos si Spyros Pantazis (reprezentantul tineretului), Simeon Francelacioglou, Lakis Vingas, Nicholas Manginas. Marele Arhidiacon Maximos a sosit ulterior.


Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.