Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva in parohia Malaia

Hramul „Sfintei Cuvioase Parascheva” In parohia Malaia

Biserica Malaia Valcea Sfanta Parascheva

Astazi, 14 octombrie 2010, In ziua praznuirii „Sfintei Cuvioase Parascheva”, ocrotitoarea Moldovei, cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, Preacuviosul Parinte Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul Manastirilor din Arhiepiscopia Ramnicului, Impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, a oficiat Sfanta Liturghie la Parohia Malaia, judetul Valcea, care si-a serbat Hramul – dupa cum informeaza printr-o scrisoare transmisa pe adresa redactiei Lacasuri Ortodoxe, Arhidiaconul Ioan Liviu Gaman, reprezentant relatii-media al Arhiepiscopiei Ramnicului.


Biserica Malaia Valcea Sfanta Parascheva

Sarbatoarea a Inceput cu slujba Utreniei, Acatistul "Sfintei Parascheva" si a continuat cu Sfanta Liturghie. Dupa Sfanta Liturghie a fost savarsita slujba de pomenire a ctitorilor, binefacatorilor si ostenitorilor acestui sfant locas.
Biserica Malaia Valcea Sfanta Parascheva

La sfarsitul slujbei, Parintele Exarh Vartolomeu Androni a rostit un cuvant de Invatatura, In care a elogiat viata si activitatea Cuvioasei maicii noastre Parascheva, sfatuindu-i pe credinciosii prezenti sa-i urmeze exemplul de curatenie sufleteasca, milostenie si sfintenie si sa Inalte rugaciuni catre ea spre a mijloci la Dumnezeu pentru mantuirea sufletelor lor:

Biserica Malaia Valcea Sfanta Parascheva

„Dumneavoastra Impreuna cu parintele Nicolae Nita si cu toata obstea, aveti aici o ocrotitoare puternica, pe Sfanta Parascheva, care, daca ne vom ruga la ea, fie ca suntem batrani, bolnavi sau sanatosi, cu siguranta ne va Intinde mana ca o buna mama duhovniceasca ce a ales si a primit sa-i fie aduse Moastele pe pamantul tarii noastre”, a spus parintele Exarh.
Biserica Malaia Valcea Sfanta Parascheva

In continuare a avut loc lansarea monografiei „Oda comunei Malaia – 495 de ani de atestare a locurilor natale” scris de parintele Nicolae Moga, de la parohia „Sfantul Nicolae” din Voineasa. Cu acest prilej au sustinut alocutiuni: Parintele Exarh Vartolomeu Androni, Domnul Inginer Dr. Mihai Sporis, eseit si Parintele Nicolae Moga, autorul cartii.
Biserica Malaia Valcea Sfanta Parascheva

Referitor la lucrare parintele Moga a spus:

„Dedic aceasta carte memoriei comunei Malaia, de ieri, de astazi si de maine, si tuturor celor care au trait aici si au iubit aceasta asezare. Ea pastreaza ca Intr-un chivot dezvoltarea istorica a asezarii si evolutia malaienilor In toate aspectele ei.

Biserica Malaia Valcea Sfanta Parascheva

Faptele, amintirea oamenilor si evenimentele nu trebuie sa se piarda pentru ca acestea au influentat satul natal. Nu avem pretentia ca si aceasta alcatuire de cuvinte este eshaustiva. Poate ca altcineva se va stradui sa aduca unele completari, ori sa Intocmeasca o lucrare noua, ceea ce m-ar bucura profund”, a conchis autorul.

Biserica Malaia Valcea Sfanta Parascheva
La aceasta mare sarbatoare a crestinatatii ortodoxe praznuita la Malaia au participat autoritati locale, preoti si numerosi credinciosi din parohie si din vecinatate.

Biserica Malaia Valcea Sfanta Parascheva

Scurt istoric

Biserica Malaia Valcea Sfanta Parascheva

Biserica cu hramul „Sfanta Cuvioasa Parascheva” si „Sfantul Iosif” din comuna Malaia, judetul Valcea, a fost Inceputa In anul 1958 de preotul Nicolae Marinescu si terminata In anul 1979 cu binecuvantarea PS Iosif Gafton, Episcopul Ramnicului si Argesului si cu cheltuiala si osteneala credinciosilor malaieni, preot paroh fiind parintele Iconom Stavrofor Nicolae Nita. Pictura a fost realizata de pictorii Titu si Alexandra Dragulescu, iar tarnosirea Bisericii a avut loc la data de 14 octombrie 1979.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 39/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.