Biserica din lemn Izvorul Tamaduirii Grusetu Costesti, judetul Valcea

Preasfintitul Emilian Lovisteanul a liturghisit in biserica din lemn „Izvorul Tamaduirii” Grusetu Biserica Grusetu ? Costesti Valcea 2011– Costesti, judetul Valcea

Biserica de lemn cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” si „Izvorul Tamaduirii” din catunul Grusetu, face parte din salba monumentelor istorice care impodobesc comuna Costesti din judetul Valcea. Fiind datata din anul 1801, anul acesta se implinesc 210 ani de atestare documentara.
Pana la data de 15 august 1937, cand a fost sfintita biserica mare a comunei Costesti, aceasta bisericuta a fost biserica parohiala a satului, pentru ca aici, in catunul Grusetu era si centrul civic al comunei – informeaza pentru Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe, Arhidiacon ioan Liviu Gaman.


Biserica Grusetu ? Costesti Valcea 2011

Biserica Grusetu ? Costesti Valcea 2011

Exclusa cultului, mai precis lasata in parasire dupa aceasta data, datorita cutremurelor si intemperiilor climatice, biserica construita din lemn pe temelie de piatra, s-a degradat in timp, ajungand aproape de distrugere, mai ales turnul-clopotnita, constructie de zid din anul 1840.

Biserica Grusetu ? Costesti Valcea 2011

Biserica Grusetu ? Costesti Valcea 2011

Biserica Grusetu ? Costesti Valcea 2011

In 1985, la initiativa preotului paroh Marin Ion, a fost intocmit un deviz de reparatii si restaurare. in anii urmatori in parohia Costesti s-au executat si alte lucrari considerate ca fiind prioritare: imprejmuirea cimitirului in 1988, zugraveli exterioare si vopsitorii la biserica parohiala in 1992, 1996 si 2007, construirea din nou a unei biserici din lemn cu regim de capela in incinta cimitirului parohial si a altor constructii anexe intre anii 2000 si 2005.

Biserica Grusetu ? Costesti Valcea 2011

Biserica Grusetu ? Costesti Valcea 2011

Biserica Grusetu ? Costesti Valcea 2011

Intre anii 2006 si 2009 a avut loc restaurarea totala a bisericutei Grusetu cu sprijinul substantial al primariei comunei Costesti prin domnii primari Valeriu Popescu si Ioan Stoican, si fonduri obtinute prin hotarare de guvern alocate direct constructorului prin O.N.M.I. Bucuresti in valoare de peste 7 miliarde lei vechi.

Biserica Grusetu ? Costesti Valcea 2011

Biserica Grusetu ? Costesti Valcea 2011

La 29 aprilie 2011 in ziua praznicului „Izvorul Tamaduirii”, biserica a fost resfintita de catre Inaltpreasfintitul Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului.

Biserica Grusetu ? Costesti Valcea 2011

Biserica Grusetu ? Costesti Valcea 2011

in ziua Duminica a ii-a dupa Rusalii, a Sfintilor Romani, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, a oficiat Sfanta Liturghie arhiereasca in biserica de lemn cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” si „Izvorul Tamaduirii” din catunul Grusetu, comuna Costesti, judetul Valcea.

Biserica Grusetu ? Costesti Valcea 2011

Dupa Sfanta Evanghelie, Preasfintitul Emilian Lovisteanul a rostit un cuvant de invatatura in care a explicat pericopa evanghelica, dupa care a felicitat pe parintele paroh Marin ion, pentru activitatea pastorala si administrativa din parohie.

La sarbatoare a participat si inaltpreasfintitul Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, care i-a binecuvantat pe credinciosii prezenti la Sfanta Liturghie si a rostit un scurt cuvant de invatatura.

Raspunsurile la Sfanta Liturghie au fost date de Grupul coral al Sfintei Manastirii Bistrita Olteana.

La acest eveniment au mai luat parte si reprezentanti ai autoritatilor locale, preoti si credinciosi din parohie si din imprejurimi.

Dupa Sfanta Liturghie a avut loc sfintirea Centrului Social – Cultural „Sfantul Grigorie Decapolitul” din incinta bisericii parohiale „Adormirea Maicii Domnului” din comuna Costesti, judetul Valcea. Slujba a fost oficiata de inaltpresfintitul Parinte Gherasim si Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi. La finalul slujbei de sfintire inaltpreasfintitul Parinte Gherasim a rostit un cuvant de binecuvantare.

Centrul Social – Cultural „Sfantul Grigorie Decapolitul” din incinta bisericii parohiale „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Costesti, a fost ridicat la initiativa parintelui paroh Marin Ion, cu sprijinul financiar al Primariei Costesti prin domnul ioan Stoican, Primarul comunei si al enoriasilor parohiei – informeaza pentru Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe, Arhidiacon ioan Liviu Gaman.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.