50 de ani de la canonizarea Sfântului Arhiepiscop Nicolae (Kasatkin) al Japoniei

Pe 16 februarie 2020, Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Ugresha, Regiunea Moscovei, a organizat o mare întâlnire cu ocazia zilei de cinstire a Sfântului Nicolae Iluminătorul Japoniei, Întocmai cu Apostolii. De asemenea, în aceeași zi, a fost programată și o Conferință Internațională Istorică si Bisericească privind Moștenirea Spirituală a Sfântului Nicolae al Japoniei.

Rectorul Seminarului, Egumenul Ioann (Rubin), a adresat participanților la marea întâlnire și conferință un discurs de deschidere. A urmat o prezentare a Mitropolitului Hilarion de Volokolamsk, președintele Departamentului pentru Relații Bisericești Externe al Patriarhiei Moscovei, rector al Institutului Teologic de Studii Postuniversitare Sfinții Chiril si Metodiu.

Mitropolitul Hilarion a spus, cu această ocazie:
„Conferința de astăzi are o importanță deosebită, deoarece marchează date memorabile sărbătorite în anul 2020: 150 de ani ai Misiunii Ecleziastice Ruse în Japonia, a 50-a aniversare de la canonizarea Arhiepiscopului Nicolae (Kasatkin) de Japonia și a 50-a aniversare a autonomiei Bisericii Ortodoxe Japoneze în cadrul Patriarhiei Moscovei”.
Evenimentele ocazionate de aceste date vor fi încununate de o vizită a Patriarhului Chiril al Moscovei și al întregii Rusii în Japonia, la invitația Mitropolitului Daniel de Tokyo și întreaga Japonie. În septembrie 2020, Primatul Bisericii Ruse va vizita Tokyo și Nagasaki, pentru a conduce sărbătorile jubileului.
“Seminarul Sfântul Nicolae din Ugresha are un minunat patron ceresc – pe Sfântul Nicolae al Japoniei, care este îndrăgit de oamenii din Rusia și Japonia și care a adus Ortodoxia în Țara Soarelui Răsare”, a adăugat Mitropolitul Ilarion.

„Sfântul Nicolae, cel Întocmai cu Apostolii, a arătat prin viața sa un exemplu de dragoste din inimă față de Dumnezeu și de cei de aproape, precum și tărie în îndurări, zel rar întâlnit în ale științei, răbdare remarcabilă, în ciuda vehemenței sale obișnuite, și multe alte lucruri pe care Sfântul Pavel, Liderul Apostolilor, le-a descris într-o singură frază: “tuturor toate m-am făcut, ca, în orice chip, să mântuiesc pe unii.” (Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel 9:22). Sfântul Nicolae, de binecuvântată amintire, a împlinit această regulă apostolică complet, devenind iluminator, întocmai cu Apostolii, al unor oameni care sunt în multe feluri diferiți de noi și pe care sfântul i-a iubit din toată inima și cărora le-a dedicat toată viața“.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.