Patriarhia Ecumenică slujește nu doar propriilor săi fii duhovnicești, ci și întregii Ortodoxii, întregului Creștinism și întregii umanități (Patriarhul Bartolomeu)

Primind, pe 5 februarie 2020, în Phanar, un grup de profesori și studenți din Grevena (Macedonia de Vest), în prezența Arhiepiscopului Australiei și a trei noi ierarhi, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a amintit, conform publicației frantuzești Orthodoxie.com, despre Biserica Maică din Constantinopol:

„Constantinopolul este matricea spirituală a Neamului nostru, iată chivotul în care sunt păstrate comorile sacre ale Neamului nostru. Și noi, numărul mic care suntem aici în această cetate, care slujim Biserica, și Grecii, considerăm acest lucru în mod special ca pe o binecuvântare a lui Dumnezeu și un privilegiu”. Acesta a continuat: “Patriarhia noastră își are locul aici și slujește nu numai propriilor săi fii duhovnicești, ci și întregii Ortodoxii, întregului Creștinism și întregii umanități”.

„Și mai important, noii noștri Arhiepiscopiîi vor apropia, pe creștinii noștri din aceste țări îndepărtate, de Centrul Sacru, care este aici, Patriarhia noastră Ecumenică care, reamintesc, este inima Ortodoxiei, matricea spirituală a Neamului nostru. Patriarhia are o valoare deosebită pentru noi ortodocșii greci, dar și pentru toți ortodocșii care se raportează la aceasta”.

„În ceea ce privește cele mai recente Biserici Ortodoxe autocefale, de aici și-au dobândit autocefalia și într-un fel propria personalitate. Din păcate, există fii nerecunoscători și unii ingrați, care nu apreciază ce au primit de la Constantinopol: botezul, cultura, alfabetul chirilic (…)!

Biserica-mamă din Constantinopol sângerează cu jertfelnicie, se dezbrăcă pe ea însăși pentru a oferi altora. Și cum zice poporul nostru, „unii au zis merci”. În orice caz, Biserica-mamă, tocmai pentru că este mamă, continuă să iubească pe toată lumea. Nu a fost niciodată mamă vitregă, după cum a acuzat-o o Mitropolie a Bisericii Greciei. Ea a fost, este și va rămâne mereu o mamă adevărată”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.