Comunicat al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Letoniei (de sub Patriarhia Moscovei), privind ultimele informații false din mass-media

„La 24 octombrie în acest an, a fost înscrisă în registrul comerțului o nouă organizație religioasă intitulată ‘Biserica Ortodoxă Autonomă din Letonia, de sub jurisdicția Patriarhiei Constantinopolului’.
Au apărut în mass-media documente, care denaturează situația reală rezultată din înregistrarea acestei organizații religioase. Informațiile false conținute în aceste documente i-au tulburat pe credincioșii Bisericii Ortodoxe Letone.

Pentru a menține calmul și pacea, Sinodul Bisericii Ortodoxe Letone a procedat la următoarele clarificări. Liderul organizației nou înregistrate este Victor Kontuzorov, pe care Adunarea Episcopilor Bisericii Ortodoxe Letone a Patriarhiei Moscovei l-a excomunicat din Biserica Ortodoxă în 1997. Această excomunicare a fost recunoscută în întreaga lume ortodoxă. De atunci și până în zilele noastre, Victor Kontouzrov nu a mai fost ortodox și nu a mai avut vreo legătură cu Sfânta Ortodoxie.
Situația actuală este următoarea: Biserica noastră Ortodoxă din Letonia este înregistrată în această țară și, la inițiativa lui Victor Kontuzorov, mai apare înregistrată încă o nouă organizație religioasă, și anume ‘Biserica Ortodoxă Autonomă din Letonia, de sub jurisdicția Patriarhiei din Constantinopol’. Sunt două personalități juridice, care nu au nimic în comun. Noua înregistrare nu are nicio legătură cu Biserica Ortodoxă din Letonia de sub Patriarhia Moscovei și nu afectează situația Bisericii noastre și numele acesteia.
Toate informațiile despre așa-numita trecere a Bisericii noastre sub Constantinopol sunt o minciună fără rușine, imaginată de dușmanii Ortodoxiei și răspândită de mass-media.
Apelăm la toți fiii credincioși ai Bisericii Ortodoxe Letone să nu creadă aceste fabricări provocatoare. Toată această invenție pură nu se îndreaptă numai împotriva Bisericii Ortodoxe din Letonia, ci și împotriva tuturor ortodocșilor din Letonia”.
Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.