Slujba de priveghere în cinstea Sfântului Apostol Iacov, la Biserica Toma Cozma din Iaşi

Marți, 22 octombrie 2019, începând cu ora 22.00, Biserica Toma Cozma din Iași i-a strâns laolaltă pe credincioși la Slujba de Priveghere oficiată în sobor în cinstea Sfântului Apostol Iacov, ruda Domnului.

Slujba oficiată în sobor a început cu Vecernia, Litia, Utrenia, urmate de Sfânta Liturghie și Sfântul Maslu. Toți care au participat la aceste slujbe s-au putut închina și la sfintele moaşte ale Sfântului Apostol Iacov, Ruda Domnului, ale Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina și Sfântului Apostol Toma, ale mai multor sfinți neomartiri, care se află în biserică.
Sfântul Apostol Iacov, numit și „Iacov cel Drept”, sau „Iacov cel Mic”, sau „Iacov Fratele

Domnului” sau „Iacov Ruda Domnului”, a fost primul Episcop al Ierusalimului. Istoricul iudeo-creștin Hegesippus (180 d.Hr), fost episcop în Țara Sfântă, spune că Iacov „a fost numit cel Drept, de toți din vremea Mântuitorului până în zilele noastre; pentru că sunt mulți care poartă numele de Iacov”. El este numit în grecește Adelphos („frate”).

Frații lui Iisus – Iacov, alături de Iuda, Simon, și Iust – sunt pomeniți în Sfânta Evanghelie după Sfântul Apostol Matei 13,55, în Sfânta Evanghelie după Sfântul Apostol Marcu 6,3,

în Sfânta Evanghelie după Sfântul Apostol Luca 6,14 și în Epistola Sfântului Apostol Pavel către Galateni 1,19, a explicat Părintele Paroh Mihai Mărgineanu.

Despre Iacov se mai știe că Domnul i s-a arătat după Înviere (IEpistola I către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel 15,7), că împreună cu Sfânta Fecioară și cu ceilalți apostoli așteaptă pogorârea Sfântului Duh , primește înștiințarea lui Petru că acesta fusese eliberat din închisoare (Faptele Sfinților Apostoli 12,17), este vizitat de Sfântul Apostol Pavel imediat după convertire (Epistola către Galateni a Sfântului Apostol Pavel 1,19) și încă o dată când acesta vine pentru ultima oară la Ierusalim (Faptele Sfinților Apostoli 21,18). El ia cuvântul și prezidează Sfântul Sinod din Ierusalim (Faptele Sfintilor Apostoli 15,13 ), a mai adăugat Părintele Paroh Mihai Mărgineanu.

Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Iacov cel Drept pe data de 23 octombrie, iar Epistola sa Sobornicească constituie argument
peste veacuri pentru instituirea Tainei Sfântului Maslu
.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.