Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon (Cel Preamilostiv)

Astăzi, Biserica Ortodoxă îl sărbatorește în mod aparte pe Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon (însemnând “Preamilostiv”) din Nicomidia Bitiniei (275-303 după Hristos), persecutat în timpul lui Dioclețian.

Sfântul Pantelimon l-a cunoscut pe bătrânul Episcop Ermolae al Bisericii din Nicomidia, care l-a convins că Hristos este Cel mai mare Vindecător, învățându-l (pe când Sfântul Pantelimon era deja medicul personal al împăratului Maximian) că omul trebuie să se încreadă mai mult în credință decât în medicină, zicându-i, de asemenea: „Dar, prietene, la ce-ți folosesc toate cunoștințele pe care le-ai dobândit în această artă, din moment ce nu cunoști știința mântuirii?”

Pentru minunile pe care a început să le facă ulterior ca rod al credinței sale, pe când era supus la grele cazne în timpul lui Dioclețian, Pantoleon (acesta fiind numele său original) îi cerea lui Dumnezeu să-i ierte pe prigonitorii săi, motiv pentru care a primit numele de Panteleimon (Pantelimon – „Cel Preamilostiv”).

Purtătorule de chinuri sfinte și tămăduitorule Pantelimon;

roagă pe Milostivul Dumnezeu,

ca să dea iertare de greșeli sufletelor noastre!

Pentru rugăciunile sfinților Tăi, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi! Amin!

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.