Sfânta Mare Muceniță Hristina, serbată astăzi

Astăzi, credincioșii ortodocși o cinstesc pe Sfânta Mare Muceniță Hristina, ale cărei sfinte moaște neputrezite (!) din jurul anului 300 după Hristos se afla la Veneția, în Italia, în Biserica Sfânta Hristina din Bolsena (Lazio) – un material video poater fi văzut la (adresa).

Sfânta Hristina trăia într-un palat din Tir, fiind fiica unui general. Generalul își pregătise fiica să slujească în templul zeilor păgâni, daruindu-i acesteia cel mai înalt turn al palatului, unde se aflau zeii din aur şi argint.

Sfânta Hristina, privind în fiecare noapte cerul înstelat, a înţeles că idolii făcuţi de oameni nu au nicio putere, ci doar Dumnezeu Cel Adevărat. Astfel, ea a sfărâmat idolii, iar resturile lor din aur și argint au fost dăruite săracilor.

La aflarea acestora, tatăl Hristinei s-a mâniat, dar Hristina i-a mărturist Un Alt Dumnezeu. În urma răspunsului, tatăl a chinuit-o, ţinând-o în temniţă multă vreme, de la vârsta de 14 ani, făra mâncare, fiind însă hrănită și vindecată de Înger. Ulterior, fiind aruncată în mare şi, primind acolo Botezul Domnului, a fost scăpată, de asemenea, de Înger. Aflând acest lucru, tatăl a închis-o în temniţă, dar, chiar în acea noapte, el a murit.

Hristina a fost judecată și chinuită, aruncată în cuptor de foc, dar a ieșit întotdeauna nevatamată și a mărturisit pe Hristos, atrăgând, prin minunile ei, mulţi oameni la credinţă. In cele din urmă a fost ucisă cu sulița. Pentru ale sale rugăciuni și ale Sfântului Ermoghen, cinstit în aceeași zi cu aceasta, Doamne Iisuse Hristoase miluiește-ne si ne mântuiește pe noi! Amin!

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.