Sfantul Apostol Simon Zilotul, 10 mai

Sfantul Apostol Simon Zilotul, 10 mai – Cel mai disputat Apostol din lume (Pestera din Abhazia – Vestul Georgiei) – O lucrare de cercetare Lăcașuri Ortodoxe

Patriarhia Georgiei precizeaza, într-un scurt istoric al Bisericii Ortodoxe Georgiene, că „Maica Domnului este considerată principalul protector și mijlocitor al Georgiei”, Biserica Ortodoxă Georgiană fiind fondată de Sfintii Apostoli. Dintre acestia sunt numiți, ca predicatori pe teritoriul georgian: Sfântul Apostol Andrei și Sfântul Simon Zilotul în partea de vest, Sfăntul Apostol Matia în sud-vest, Sfinții Apostoli Bartolomeu și Tadeu în est.

„Călatoriile lor si predicile lor au fost pastrate în scris, în cronicile georgiene, dar și în cele cu autori greci și latini, spre exemplu: Origen (sec. II-III), Episcopul Doroteu din Tir (sec. IV), Episcopul Epifanie din Cipru (sec. IV), Nichita al Paflagoniei (sec. IX), Ecumen (sec. X) etc.”. În plus, există și dovezi arheologice, despre crestinismul georgian timpuriu, din sec. I-III.

Cu toate acestea, alte surse, atât ortodoxe, cât și catolice, indică diferite locații pentru mormântul Sfântului Apostol Simon Zilotul (Zelotul) dintre cei 12, implicit pentru locul și felul sfârsitului vieții sale pământești:

– răstignit pe Cruce în Britania (la Caistor, azi Lincolnshire);

– taierea capului In Georgia (la Weriosphora sau, potrivit altor versiuni, la Noul Athos);

– rastignit In Persia (la Suanir);

– rastignit In Samaria;

– sau chiar mort cu pace, la Edessa.

Acatistul Sfântului Apostol Simon Zilotul (Zelotul, Canaanitul) indică în condacul al 5-lea:

„Simone prealaudate, dumnezeiesc purtator de Duh te-ai facut si, Imbracandu-te cu putere de Sus, ai alergat ducand propovaduirea Evangheliei In Iudeea, Siria, Egipt, Mauritania, Spania, Britania, Persia, Iviria (Georgia) si Armenia, vestind oamenilor care erau Intru Intunericul necredintei lumina cea mantuitoare a lui Hristos Dumnezeu si credinta cea dreapta In El”,

iar In Icosul al 8-lea se cântă:

„Toata Biserica Iviriei se cinsteste, Apostole Simone, ca pe un Intemeietor si acoperitor al ei, ca ai zidit-o pe neclatinata temelie a credintei In Hristos si ai Inrourat-o cu cinstitul tau sange spre buna-rodire duhovniceasca, din care In chip minunat au odraslit cete de sfinti ce praznuiesc acum dimpreuna cu tine In cer.”.

Acatistul, publicat cu binecuvântarea P.S. Laurentiu Streza al Caransebeșului, nu lasă dubii cu privire la locul martirizării Sfantului Apostol Simon Zilotul. Cel mai probabil este că Sfântul Simon a propovăduit în toate țările numite și că a murit în Georgia, dar fiindcă a lăsat urme prin toate locurile pe unde au fost, e revendicat ca Sfant care și-a dat viata, ca „Sfânt al lor” în majoritatea acestor tari. În acest sens, e cel mai „disputat” dintre Sfinții Apostoli.

Sfântul Simon Zilotul, mirele de la nunta din Cana Galileii, a fost binecuvântat să vadă și să primească prima minune a Domnului nostru Iisus Hristos, transformarea apei în vin. Se zice că Simon Zilotul era atat de sărac, încât și vinul s-a terminat la jumatatea nunții.

În urma prefacerii, și sufletul lui Simon s-a transformat, iar el a devenit Apostol, urmâtor al lui Hristos. Legendele care circulă în vestul Georgiei – Abhazia, despre Sfântul Apostol Simon Canaanitul, susțin că era taumaturg, vindecând orice boală numai prin atingerea cu mâinile ori prin stropirea cu agheazmă, sau prin rugăciune.

Conform tradiției locale, mânăstirea ridicată în cinstea Sfântului Simon Zilotul „Noul Athos” – Tkum se află chiar pe locul martiriului Sfântului Apostol. Pe acel loc au venit cu secole în urmă câțiva călugări de la Muntele Athos și au ridicat prima biserică unde erau sfintele moaște, pe malul stâng al râului Psirtki, în perioada sec. XI-XIII. Biserica a fost reconstruită de mai multe ori, datorită distrugerilor sau devastărilor ei de catre musulmani și sovietici, devenind catedrală, în eparhia Tkum.

Există un mare pelerinaj anual, în cinstea Sfântului Apostol Simon Zelotul, la hramul bisericii. Lângă biserică se află și o peșteră unde a trait și s-a rugat în ultimii ani apostolul, în jurul anului 50 d.Hr.. Este o pesteră naturală, „Cheile Psirtki”, împodobită cu icoane, mozaicuri, cruci, inscripții, candele. Pustnicii care au viețuit în ea după Sfântul Simon au săpat dalele din fața cesteia. Peștera a fost sfințită oficial în 1884 și mulți credincioși vin să se roage pentru vindecare și liniște sufletească. Peștera este deci foarte aproape de locul martiriului Sfântului, iar una dintre pietre poartă o urmă lasată de Apostolul Simon, mirele de la nunta din Cana Galileii.

Noul Athos este un oraș în regiunea Gudauta din Abhazia (vestul Georgiei), la 22 km de Sukumi, cunoscut anterior cu numele de Nicopole, Anakopia, Absara, Psirtki. Abhazienii îl consideră pe Sfântul Apostol Simon drept primul apostol care le-a adus vestea Învierii Domnului și îl cinstesc în mod deosebit, alături de Sfântul Andrei.

Sfinte moaște ale Sfantului Apostol Simon Zilotul se află și în Toulouse – Franța, basilica Sfântului Petru din Roma – Italia, dar… și la Biserica Podeanu din Bucuresti, sfântul fiind sărbătorit și cinstit în data de 10 mai, conform calendarului ortodox.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.