Sfantul Apostol Simon Zilotul in iconografie

Sfantul Apostol Simon Zilotul In iconografie

In primul rand, Sfantul Simon Zilotul este reprezentat Impreuna cu ceilalti Sfinti Apostoli, In Icoane pictate cu Incepand cu sec. III-IV.

Exista obiceiul pe atunci ca pergamentele cu texte nou-testamentare sa fie Insotite de Icoana Apostolilor, ca o garantare a cuprinsului acestora, ei avand aura Sfinteniei In jurul capului, binecuvantand, cu picioarele desculte sau cu sandale.

Apostolii au fost primii care au Implinit cuvintele Mantuitorului: „Intru aceasta vor cunoaste toti ca sunteti ucenicii Mei, daca veti avea dragoste unii fata de altii” (Ioan 13, 35), dobandind dragostea frateasca In mod desavarsit, lucru observat de Sfantul Ioan Gura de Aur.

Primind Duhul Sfant la Cincizecime, ei au lasat orice frica, Imbratisand blandetea, bunatatea, pacea, lumina. Astfel, Sfintii Apostoli sunt reprezentati Impreuna la Cina cea de Taina, la Cincizecime, cu Hristos In mijlocul lor, predicandu-le, sau la Judecata de Apoi, pe 12 scaune de judecata; sau In icoana ce ilustreaza versetul biblic „Eu sunt vita, voi sunteti mladitele”.

Sfantul Simon apare frecvent In Icoane cu Sfantul Apostol Andrei, deoarece au fost In lucrari misionare comune. Dar el apare si Impreuna cu alti Sfinti Apostoli, precum Iuda Tadeu. El este mirele din Icoana Nuntii din Cana Galileii.

Zabovind asupra ultimei Icoane mentionate, observam ca ramane o taina cum Sfantul Simon, din momentul nuntii, si-a lasat mireasa si a urmat lui Hristos, adica Mirelui sufletelor care au crezut In El, devenind apostol. ?i, ca sa se sublinieze ca la Dumnezeu nunta este o Taina, este sfintita „In Hristos si In Biserica”, Sfantul Apostol este pana astazi ocrotitor al casatoriilor si Indrumator nevazut al celor care vor sa se casatoreasca.

„Bucura-te, mire preafrumos, ca In chip minunat de la nunta pamanteasca, la nunta Mielului ai fost chemat”, „Bucura-te, cel ce mireasa pamanteasca ai parasit-o si In urma Domnului ai alergat”.

Exista si Icoane, mai rare, In care Sfantul Apostol Simon Zilotul este Infatisat singur, binecuvantand, batran, cu parul alb, In vesmintele specifice si descult.

„Bucura-te, ca prin sfintele tale moaste, Impartite In toata lumea, Imparti binecuvantari”!

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.