Patriarhul bulgar Neofit și Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Bulgaria s-au întâlnit cu Papa Francisc

Într-un discurs ocazionat de întâlnirea Papei Francisc cu Patriarhul Bulgar, Patriarhul Neofit a spus:

„În numele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare, vă salutăm, împreună cu delegația: ‘Bine ați venit! Bine ați venit în țara care poartă moștenirea Sfinților Chiril și Metodiu Întocmai cu Apostolii, a Sfântului Prinț Boris-Mihail Botezătorul, Sfântului Clement de Ohrida și a multor alți sfinți ai lui Dumnezeu, prin lucrarea iluminării, care, în secolele IX-X, au ajutat la răspândirea Creștinismului în Europa și dincolo de granițele sale”.

Patriarhul a adăugat că

„Liderul și Cârmaciul navei Bisericii Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească este Domnul Iisus Hristos Însuși, iar în aceste vremuri tumultuoase, datoria noastră imperativă este aceea de a apăra nava Sa de toate valurile, pentru a salva cât mai multe suflete umane. Scopul nostru este de a păstra ‘Biserică slăvită, neavând pată sau zbârcitură, ori altceva de acest fel, ci ca să fie sfântă şi fără de prihană.’ (Efeseni 5,27) și vom întreprinde toate eforturile astfel încât să nu aibă loc compromisuri în materie de credință. Ne bucurăm de fiecare dată când aflăm că alți lideri spirituali împărtășesc credințe similare”.

La rândul său, Papa Francisc a spus:

„În bucuria Domnului înviat, Vă adresez salutul pascal în această duminică ce, în Creștinismul Răsăritean se numește ‘Duminica Tomii’. Îl cinstim pe Apostolul care a pus mâna în coasta Domnului și I-a atins rănile, mărturisind: ‘Domnul meu și Dumnezeul meu’ (Ioan 20, 28). Rănile care s-au deschis între noi, între creștini, sunt lacrimi dureroase provocate în Trupul lui Hristos, în Biserică. Chiar și astăzi simțim aceste consecințe. Dar poate că dacă punem împreună mână în aceste răni și mărturisim că Iisus a înviat, și dacă Îl proclamăm pe Domnul și Dumnezeul nostru, dacă recunoaștem neajunsurile noastre, ne cufundăm în rănile iubirii, putem redescoperi bucuria iertării și să pregustăm, cu ajutorul lui Dumnezeu, sărbătorirea pe același Altar a Tainei Pascale”.
“Vreau să vă mulțumesc din nou pentru că m-ați primit și Vă asigur că voi păstra în inima mea memoria acestei întâlniri frățești. Hristos a înviat!” – a încheiat Papa Francisc.

La întâlnire au participat Mitropoliții Ignatie de Plevna, Gavriil de Loveci, Nicolae de Plovdiv, Antonie al Europei Occidentale, Ioan de Varna și Veliki Preslav, Serafim de Nevrocop, Naum de Ruse, Ciprian de Starozagorsk, Grigorie de Vraca, Gherasim de Melnik (Secretar Principal al Sfântului Sinod al Bisericii din Bulgaria) și, de asemenea, Țarul Simeon al II-lea.

După ce a fost primit în Palatul Sinodal, Papa Francisc a vizitat Catedrala Sfântul Alexandru Nevski și s-a închinat la Altarul ei de nord, dedicat Sfinților Chiril și Metodiu. Puteți vedea la (adresa) și (adresa) videoclipuri cu extrase din această vizită, puse la dispoziție de Patriarhia Bulgară. Un album foto cu zeci de fotografii poate fi accesat la (adresa).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.