publicat în: Arhivă

NICOSIA: Rezumatul discuțiilor Primaților Bisericilor Ortodoxe din Orientul Mijlociu

Stemă Nicosia

Problemele care au apărut după acordarea autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina au fost discutate de Primații Bisericilor Ortodoxe din Orientul Mijlociu, care s-au întâlnit ieri la Nicosia, în Cipru, la inițiativa Arhiepiscopului Hrisostom: Teodor al II-lea al Alexandriei, Ioan X al Antiohiei, Teofil III al Ierusalimului.

Aceștia au chemat toate părțile să lucreze pentru a realiza unitatea Euharistică și pentru a-i proteja pe credincioși, lăcașurile sfinte și mănăstirile, de atacuri și de orice act de violență, indeiferent de unde vine el. Liderii Bisericilor s-au rugat pentru pacea mondială, în special în Orientul Mijlociu, luând în calcul cele mai importante probleme ecleziale privind consolidarea prezenței creștine în această regiune.

Într-o întâlnire privată între Patriarhul Antiohiei și Patriarhul Ierusalimului, Preafericirile lor au discutat într-un spirit de “sinceritate, fraternitate și dragoste” chestiunea referitoare la reluarea comuniunii euharistice între cele două Biserici în viitorul apropiat, încercând să depășească neînțelegerile de tip jurisdicțional asupra Qatar-ului.

Arhiepiscopul Ciprului i-a informat pe ceilalți Ierarhi cu privire la inițiativa sa personală de mediere în cazul Ucrainei, aceștia garantând sprijinul lor.

Totodată, Arhiereii ortodocși și-au exprimat tristețea față de indiferența diferitelor țări și centre de putere în ceea ce privește soarta Arhiepiscopilor de Alep, Paul Yazigi și Youhanna Ibrahim, subliniind că anul acesta, la trecerea a șase ani de la răpirea acestora, evenimentul coincide cu începutul Săptămânii Mari.