Sfântul Sinod al Greciei este îngrijorat de solicitările macedonenilor. Comunicat oficial

Sub președinția Arhiepiscopului Ieronim al Atenei, Sfântul Sinod Permanent al Bisericii Ortodoxe din Grecia s-a întrunit pe 3 aprilie 2019. Publicăm mai jos comunicatul oficial:

„Sfântul Sinod Permanent a trimis o scrisoare către Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, în care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la cererea celor care își arogă numele de ‘macedofoni’, care trăiesc în Grecia și sunt membri al organismului politic al minorității, care poartă numele ‘Macedonenii din Grecia’, și care doresc oficierea Sfintei Liturghii în limba așa-numita ‘macedoneană’, în special în regiunea etnic-sensibilă din nordul Greciei.

Sfântul Sinod a fost informat de către Preafericitul Părinte, despre întâlnirea pe care acesta a avut-o cu reprezentanți ai Patriarhiei Ecumenice, cu Mitropoliții Emmanuel al Franței și Amfilohie de Adrianoupolis. La această întâlnire au fost discutate chestiuni referitoare la problema ecleziastică ucraineană [vezi ARHIVA Lăcașuri Ortodoxe].

Sfântul Sinod a decis, apoi, să intervină în chestiunea revizuirii Codului Penal [al Greciei / LO], propusă de comisia de pregătire legislativă constituită de fostul Ministru al Justiției, Nikolaos Paraskevopoulos. Este vorba, în special, de abrogarea articolelor 198, 199 și 201, care se referă la blasfemie, invective împotriva religiilor și profanări. Această abrogare va avea rezultate negative asupra păcii religioase și sociale, subiect care privește toate religiile cunoscute care activează în Grecia.

Având în vedere Sărbătorile de Paști, Sfântul Sinod Permanent a aprobat un ajutor financiar de câte 2.000 de Euro pentru 100 de familii (suma totală de 200.000 €) care au fost afectate de incendiile din Attica. Acest ajutor este acordat pentru autorizațiile de construcție în repararea locuințelor, în acord cu municipalitățile sinistraților și cu alte organizații”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.