Minune în Penza: Moaștele Sfântului Ioan de Kocetovka au scăpat neatinse de flăcări

Moaștele Sfântului Ioan de Kocetovka au scăpat neatinse de focul care a distrus Biserica Sfântul Arhanghel Mihail din satul Kocetovka, în regiunea Penza a Rusiei.

„Biserica a ars, dar prin mila lui Dumnezeu, moaștele Sfântului Ioan de Kocetovka, Sfântul din Penza canonizat în 2018, sunt intacte“, se arată în comunicatul de presă al eparhiei, care afișează și un cont pentru ajutorarea în refacerea mânăstirii.

Focul s-a iscat în noaptea de 9 spre 10 martie 2019: turnul clopotniței a ars, apoi acoperișul și pereții bisericii din lemn. Clerul și localnicii au încercat să stingă focul, dar flăcările s-au răspândit cu prea mare repeziciune.

Pompierii au sosit la 30 de minute după dezastru. Cauzele incendiului par să fi fost de natură electrică. Moaștele Sfântului Ioan de Kotcetovka au fost duse temporar la Mănăstirea Schimbarea la Față a Domnului, din Penza.

Conform unui raport al revistei Orthodoxie, Fericitul Ioan, nebun pentru Hristos, s-a născut pe 1 ianuarie 1839 în Kocetovka, în regiunea Penza. În timpul unei vizite la Lavra Peșterilor din Kiev, el a primit binecuvântarea de a viețui ca nebun pentru Hristos, ceea ce a și făcut vreme de 26 de ani, până la mutarea sa la Domnul.

El a trăit într-o sărăcie lucie, în iubirea totală a aproapelui, împărțind tot ce a primit. Avea darul înainte-vederii, adesea anticipând incendiile.

A fost venerat de credincioși, pentru smerenia sa, pentru blândețea sa, pentru viziunea sa, făcând minuni prin rugăciune. S-a mutat la Domnul pe 12 iunie 1886, la vârsta de 47 de ani, și a fost îngropat lângă altarul bisericii parohiale. El a fost canonizat la nivel local, pe 14 iulie 2018.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.