Ordinul Sfântul Apostol Andrei a organizat în premieră un forum deschis cu tema: “Autocefalia Ucraineană”, cu participarea Mitropolitului Emmanuel. Ascultă înregistrarea…

La sfârșitul lunii ianuarie 2019, societatea “Ordinul Sfântului Apostol Andrei”, care apără drepturile Patriarhiei Ecumenice, fiind atașată Arhiepiscopiei Grecești a Americii, a organizat în premieră un forum deschis având tema: “Autocefalia Ucraineană”.

Între vorbitori, reprezentând Fanar-ul, s-a aflat și Mitropolitul Emmanuel al Franței, participând, de asemenea, Pr. Dr. Nicholas E. Denysenko (Universitatea Valparaiso, specializat în Teologia Liturgică și Creștinismul Ortodox.) și Dr. Vera Șevzov (Profesor de religie, studii rusești, est-europene și eurasiatice la Smith College). Discuția a fost moderată de către Dr. Arconte George E. Demacopoulos de la Universitatea Fordham, co-director al Centrului de Studii Creștine Ortodoxe, specialist în istoria creștinismului.

Vorbitorii și ascultătorii au pus întrebări. Unele dintre întrebările care au revenit Mitropolitului Emmanuel al Franței au fost:

Pe ce bază a fost restabilit Filaret Denysenko, care fusese considerat un “schismatic” de către Fanar?

De ce a renunțat Patriarhiea Ecumenică la un Sinod Pan-Ortodox pentru a discuta despre problema autocefaliei ucrainene?

De ce este noua Biserică ucraineană lipsită de drepturile de a-și controla diaspora?

De ce a fost acordată autocefalia în decembrie 2018 – ianuarie 2019 și nu în 2008, când Președintele Iușcenko a solicitat același lucru?

De ce a acționat Patriarhia Ecumenică împotriva voinței Mitropolitului Onufrie, primatul Bisericii Ortodoxe Ucrainene de sub Patriarhia Moscovei, care a fost singura Biserică recunoscută drept canonică, din țară, de către Fanar?

Care a fost motivul anulării unilaterale a “actului din 1686” (care a atașat Mitropolia Kievului Patriarhiei Moscovei)?

În prezentarea evenimentului, organizatorii aminteau: “Principalul vorbitor este Mitropolitul Emmanuel al Franței, care a fost numit de către Preasfinția Sa drept președinte al Comisiei Patriarhale care a revizuit și sfătuit Sfântul Sinod Patriarhal cu privire la problema autocefaliei din Ucraina. Astfel, nimeni în lume nu este mai direct familiarizat cu toate aspectele procesului care a condus la eliberarea Tomosului pentru autocefalia Ucrainei, sau mai bine pregătit pentru a explica de ce această problemă este atât de importantă pentru Biserica Ortodoxă ca întreg în ziua de azi”.

Toți cei care au vrut să pună întrebări au avut la dispoziție un număr telefonic internațional cu acces gratuit și, totodată, un formular online.

Înregistrarea discuțiilor (1 oră și 35 minute) poate fi ascultată la adresa: https://soundcloud.com/user-751833796/virtual-town-hall-meeting-on-ukraine-autocephaly .

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.