Mănăstirea atonită Sfântul Pantelimon a refuzat să primească o delegație a noii Biserici Autocefale Ucrainene

Mănăstirea atonită Sfântul Pantelimon a refuzat să primească o delegație a noii Biserici Autocefale Ucrainene.

În timp ce a fost primit și chiar a oficiat o slujbă în Mănăstirea atonită Pantocrator (al cărei stareț. Xenofont Alexis, a fost singurul care a participat la întronizarea Mitropolitului Epifanie, la Kiev), Mitropolitul Pavel de Odessa, din noua Biserică Autocefală Ucraineană înființată de Patriarhia Ecumenică, a intenționat să viziteze sâmbătă, 9 februarie 2019, Mănăstirea Sfântul Pantelimon din Athos, dar i-a fost refuzată intrarea.

Conform informațiilor oferite de publicația grecească Romfea, când Mitropolitul a ajuns pe Muntele Athos, starețul Mănăstirii Sfântul Pantelimon, Arhimandritul Evloghie, a dat ordin să fie închise porțile pentru reprezentanții noii Biserici din Ucraina.

Revista franțuzească Orthodoxie, care a preluat informația, a precizat că, în plus, egumenul a explicat, Mitropolitului Pavel și delegației care îl însoțea, că Mănăstirea Sfântul Pantelimon nu îi recunoaște și nici nu intenționează să îi recunoască în viitor.

Mânăstirea Pantelimon mai este adesea denumită “Rusikon”, “Rusă”, având legături istorice și liturgice cu Biserica Ortodoxă Rusă. Cu toate acestea, după cum este cazul tuturor celelalte așezări monahale de pe Muntele Athos, mănăstirea se află sub jurisdicția ecleziastică directă a Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, iar toți călugării ei sunt cetățeni ai Greciei, de regulă naturalizați (potrivit Constituției grecești, străinii admiși drept călugări în una din mănăstirile de pe Muntele Athos, devin automat greci).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.