publicat în: Arhivă

Despre Sfântul Iosif Samakos din Creta – sfântul milostiv pe care grecii l-au serbat în aceste zile

Sfânta insulă Zakynthos deține comori prețioase, între care sfintele moaște ale Sfântului Iosif Samakos din Creta.

Sfânta relicvă a Sfântului Iosif se păstrează aici de 500 de ani, în Biserica Pantocrator din Zakynthos (Gaitani), spre închinarea pelerinilor.

Sfântul Iosif, așa-numit Samakos, a venit aici din Creta. El s-a născut în satul Kerason din Sitia, în anul 1440, în actualul sat Azokamaros, din părinți credincioși și avuți, care l-au crescut și educat cu frica de Dumnezeu.

De mic copil a arătat semne de evlavie și de virtute, distingându-se între ceilalți copii din sat. Locul lui preferat era biserica satului, unde îl ajuta pe preot. A intrat pe când era adolescent în mica Mănăstire a Sfântului Ioan Teologul, aproape de mare, în Candia (Heraklion), unde viețuia un călugăr neprihănit și înțelept, care l-a introdus în spiritualitatea ortodoxă. Astfel, lângă acest călugăr s-a născut dorința de a căuta o viață retrasă și de a se dedica slujirii Bisericii.

Acolo a practicat caligrafia, a dobândit darul și capacitatea de a transcrie și de a face grafica unor cărți ecleziastice și patristice, într-un moment în care tipografia era încă necunoscută.

După ce părinții săi s-au mutat la Domnul, a renunțat la toate averile și le-a împărțit săracilor, alegând să devină călugăr, retrăgându-se în Mănăstirea Sfântul Ioan Teologul. A experimentat munci aspre pentru a-și dedica viața lui Hristos, scăpând de patimi, urmând să fie hirotonit și distins pentru credința și umilința lui.

După moartea părintelui său duhovnicesc a primit stăreția mânăstirii. Ulterior a vizitat Țara Sfântă, unde a întâlnit sfinți și oameni plini de virtuți, intensificând lupta sa spirituală și cultivând obligația creștină a carității.

Când s-a întors în mănăstirea sa, a început o mare lucrare de caritate, având certitudinea că în oamenii nevoiași Îl întâlnea pe Hristos – postind, slujind neîntrerupt, priveghind și nevoindu-se. La 22 ianuarie 1511, la vârsta de 70 de ani, a dormit întru Domnul, fiind înmormântat în mănăstirea sa iubită. Câțiva ani mai târziu, sfintele sale moaște au fost descoperite neputrezite, recunoscute ca făcătoare de minuni, în special vindecătoare ale celor cu probleme de vedere și alte boli. Ele se află acum, fiind mutate ulterior, în Biserica parohială din Gaitani. Ziua de 22 ianuarie a fiecărui an este dedicată în mod special cinstirii Sfântului Iosif, în Biserica Ortodoxă a Greciei.

Sfântul Iosif Samakos a fost declarat sfânt, întrucât, de fapt, întreaga sa viață a fost o luptă constantă de sfințire, prin energiile necreate ale Duhului Sfânt. Era un vas prețios al harului divin. O imagine evidentă a sfințeniei sale a fost caritatea lui proverbială. El și-a făcut datoria de a fi filantrop.

ARTICOL apărut în Revista MONITOR Lăcașuri Ortodoxe – ianuarie 2019

Traducere Lăcașuri Ortodoxe, după un articol de Teolog-profesor Lambrou K. Skontzou

Alte surse: Wikipedia