Patriarhia Moscovei suspendă orice coslujire cu Patriarhia de Constantinopol. Patriarhul Bartolomeu nu va mai fi pomenit la slujbe. Noi ectenii…

Patriarhia Moscovei suspendă toate concelebrările cu Patriarhia de Constantinopol

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, reunit în ziua de 14 septembrie 2018 într-o sesiune extraordinară (vezi ARHIVA Lăcașuri Ortodoxe), pentru a examina problema trimiterii de exarhi ai Constantinopolului la Kiev, a luat următoarele decizii:

1. se suspendă menționarea numelui Patriarhului de Constantinopol Bartolomeu în timpul slujbelor;

2. se suspendă concelebrarea cu ierarhii Patriarhiei de Constantinopol;

3. se suspendă participarea Bisericii Ortodoxe Ruse la toate adunările episcopale și toate dialogurile teologice, comisii multilaterale și alte structuri, prezidate sau co-prezidate de reprezentanți ai Patriarhiei de Constantinopol;

4. se acceptă declarația Sfântului Sinod în legătură cu acțiunile anti-canonice ale Patriarhiei de Constantinopol în Ucraina.

De asemenea, s-a decis adăugarea de rugăciuni în cadrul ecteniilor liturgice.

“În toate bisericile aparținând Bisericii Ortodoxe Ruse, la fiecare Liturghie Dumnezeiască, s-a decis să includem următoarele rugăciuni:

“Ne rugăm, iarăși, Domnului și Mântuitorului nostru, să păstreze Biserica Ortodoxă din întreaga lume, în unitate și în adevărata credință, și să îi dăruiască pace și liniște, dragoste și armonie, ne rugăm Ție, Doamne, auzi-ne și ne miluiește pe noi.

Și iarăsi, Te rugăm, să Îți îndrepți fața Ta, cu bunătate și milă, spre Sfânta Biserică Ortodoxă, și să o aperi de diviziuni și schisme, de dușmănie și tulburare, să nu slăbească și să nu se primejduiască unitatea ei, ca ea să poată slăvi Întreit Sfânt Numele Tău, să zicem cu toții, Doamne, auzi-ne și ne miluieștepe noi”.

Traducere, adaptare și interpretare: Lăcașuri Ortodoxe® 2018, după un material oferit de Serviciul de presă al Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.