500 de preoți și diaconi și mii de credincioși la Sărbătoarea Sfântului Ioan Zăvorâtul

Pe 24 august, aproximativ 500 de membri ai clerului, episcopi, preoți și diaconi, alaturi de mii de credincioși l-au cinstit pe Sfântul Ioan Zăvorâtul, în Lavra Adormirii Maicii Domnului din Sviatogorsk (Ucraina), conform unor surse din Patriarhia Moscovei.

Vecernia a fost oficiată de Mitropolitul Arsenie de Sviatogorsk, Vicar Eparhial de Donețk și stareț al Lavrei.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de Mitropolitul Ilarion de Mariupol, alături de care au slujit Mitropolitul Arsenie și alți opt ierarhi și clericii Lavrei și din diferite eparhii ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Sfântul Ioan Zavorâtul din Sviatogorsk este cel mai venerat ascet al Lavrei Adormirii Maicii Domnului. Acest sfânt a fost iconom și părinte duhovnicesc al mănăstirii, după care a primit binecuvântarea superiorului pentru a trăi în retragere, în ascetism și rugăciune strictă. A trăit astfel 17 ani.

Venerarea populară a Sfântului Ioan Zăvorâtul a început cu mult înainte de canonizarea sa oficială. După mutarea sa la cele veșnice, pe 24 august 1867, poporul a început să se roage la mormântul său, aflat lângă Biserica Icoanei Maicii Domnului din Ahtyrka. Această biserică a fost distrusă de regimul sovietic.

Intrând din paginile web Lăcașuri Ortodoxe pe adresa indicată, puteți viziona un videoclip cu slujba oficiată înaintea moaștelor sfântului, din 24 august 2018, precum și imagini aeriene magnifice ale Lavrei.

Foto: stop-cadru YouTube/LO

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.