Sfanta Cuvioasa Parascheva 2017 – PROGRAM si SURSA COMPLETA: sfintele moaste vor fi scoase marti

FOTO: Sfanta Cuvioasa Parascheva de la Iasi 2017 – Catedrala Mitropolitana

Autor foto & text: Lacasuri Ortodoxe ®

In acest an, 2017, la hramul Catedralei Mitropolitane din Iasi, alaturi de sfintele moaste ale Sfintei Cuvioase Maici Parascheva se vor afla, spre inchinare, si Moastele Sfintei Mari Mucenite Tecla. Moastele Sfintei Mari Mucenite Tecla vor fi aduse la Iasi, de la Manastirea Neamt.

Sfanta Parascheva 2017: Cand vor fi scoase moastele Sfintei Cuvioase Parascheva?Conform unui program publicat in paginile portalului web realizat de reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei [ https://doxologia.ro/cuvinte-cheie/program-sfanta-parascheva-2017 [https://doxologia.ro/cuvinte-cheie/program-sfanta-parascheva-2017] ], sfintele moaste ale Sfintei Cuvioase Parascheva vor fi scoase spre inchinare, inca din zorii zilei de marti, 10 octombrie 2017, in cadrul unei procesiuni.

Sfintele Moaste ale Sfintei Cuvioase Maici Parascheva vor fi asezate spre inchinare, intr-un baldachin special amenajat in faţa Căminului preoțesc „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.

Sfanta Parascheva 2017: Pregatiri la Catedrala Mitropolitana din IasiIeri, 6 octombrie 2017, mai multi lucratori se ocupau de realizarea scenei si a acestui baldachin, pentru hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, al Catedralei Mitropolitane din Iasi, al carui program va fi extins pe perioada 10-16 octombrie 2017. Baldachinul se va afla amplasat in partea stanga a intrarii in Catedrala Mitropolitana din Iasi, pentru vizitatorul care priveste Catedrala din fata.

Tot marti, in ziua de 10 octombrie 2017, vor fi oficiate si o slujba de Sfinţirea apei și a Sfântului Maslu, de asemenea, pe platoul aflat in fața Catedralei Mitropolitane. Slujbele vor fi incununate de Sfânta Liturghie arhierească, oficiata in interiorul Catedralei Mitropolitane din Iasi. Seara, de la orele 16:00, timp de o ora, va fi oficiata Slujba Paraclisului Sfintei Cuvioase Parascheva, urmata, de la orele 21:00, de Slujba de priveghere a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, hram al sfantului lacas ortodox.

Sfanta Parascheva 2017: Programul Hramului Catedralei Mitropolitane din Iasi, miercuriIn prima zi dupa scoaterea sfintelor moaste ale Sfintei Maici Cuvioase Parascheva, miercuri, 11 octombrie 2017, conform aceluiasi portal web, dimineata, va fi oficiata, dupa Acatistul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Sfânta Liturghie, in interiorul Catedralei (pana la orele 12:00), iar seara, de la orele 17:00, se va oficia Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva, urmat de Slujba de priveghere a Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului, de la ora 21:00, în Catedrala Mitropolitană din Iasi.

Pe tot parcursul zilei, credinciosii si pelerinii se vor putea inchina la sfintele moaste ale Sfintei Parascheva, asezate in baldachinul de pe platoul din fata Catedralei. Inca de la finele acestei saptamani, in Catedrala Mitropolitana din Iasi, se formase un rand la care credinciosii aveau de asteptat aproximativ o ora pentru a se inchina la racla cu sfintele moaste ale Sfintei Cuvioase Maici Parascheva.

Pelerinajul Calea Sfintilor, joi – Procesiune cu Moastele Sfintei Parascheva, Iasi – 2017In ziua de joi, 12 octombrie 2017, în interiorul Catedralei Mitropolitane din Iasi se vor oficia, dimineata, Acatistul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe şi Sfânta Liturghie, iar seara, de la ora 17:00, Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva.

JOI, 12 octombrie 2017 are loc si Pelerinajul Calea Sfinţilor, care va incepe la orele 19.00, procesiunea cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva și moaștele Sfintei Mari Mucenițe Tecla pornind dinspre Casa Nicodim si urmand traseul: Strada I. C. Brătianu – Strada Cuza Vodă, Strada Armeană – Biserica „Sfântul Sava cel Sfinţit” – Strada Costache Negri – Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi” – Catedrala Mitropolitană, conform informatiilor puse la dispozitie de organizatorii Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva 2017.

Procesiunea “Pelerinajul Calea Sfinţilor”, cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva și moaștele Sfintei Mari Mucenițe Tecla se va inchiea in jurul orei 20:30, iar de la orele 21:00, in Catedrala Mitropolitana din iasi se va oficia Slujba de priveghere a Sfântului Apostol Andrei.

Sarbatorile Iasului 2017 – vineri – Moastele Sfintei Parascheva, la inchinare, 10-16 octombrieVineri, 13 octombrie 2017, inainte cu o zi de Sarbatoarea Sfintei Cuvioase Maici Parascheva, dimineata, dupa Acatistul Sfântului Apostol Andrei, va avea loc Sfanta Liturghie, tot in interiorul Catedralei Mitropolitane. In aceeasi zi, seara, de la ora 17:00, timp de o ora, va fi oficiat Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva, urmand ca la ora 19.00, inchinatorii prezenti sa se bucure de un Concert al Corului Acapella.

La orele 21.00, tot vineri, insa de aceasta data pana spre orele diminetii celei de a doua zile (03.00), va fi oficiata Slujba de priveghere a Sfintei Cuvioase Parascheva combinată cu cea a Sfintei Mari Mucenițe Tecla și Sfânta Liturghie.

Hramul Catedralei Mitropolitane din Iasi, sambata – Program Sfanta Parascheva 2017Sâmbătă, 14 octombrie 2017, este Ziua de Sarbatoare a Sfintei Maicii Noastre Cuvioase Parascheva, asa incat incepand cu ora 7:00, vor fi oficiate in Catedrala Mitropolitana din Iasi, Miezonoptica si Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, Ceasurile și Slavoslovia Mare, pana la ora 9:00.

De la ora 9:00, in ziua de mare sarbatoare, sambata, 14 octombrie 2017, va fi oficiata Sfânta Liturghie arhierească, de aceasta data pe scena ridicata pe B-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt.

In seara zilei, de la ora 17.00, va fi oficiata Slujba Paraclisului Sfintei Cuvioase Parascheva, iar de la ora 21:00, va avea loc Slujbă de Priveghere a Învierii, de asemenea in Catedrala Mitropolitană.

Sfanta Parascheva 2017: Programul Hramului Catedralei Mitropolitane din Iasi, duminicaDuminică, Ziua Invierii, dar si prima zi de dupa Sarbatoarea Sfintei Cuvioase Maici Parascheva, 15 octombrie 2017, intre orele 07.00 si 11.30, vor fi oficiate Slujbele Miezonopticii, Acatistului Mântuitorului, Ceasurilor şi Sfintei Liturghii, in interiorul Catedralei Mitropolitane a Iasiului, inca aflata la mare sarbatoare de hram 2017.

Seara, tot de la ora 17:00, in Catedrala, va fi oficiata Slujba Paraclisului Sfintei Cuvioase Parascheva, iar de la ora 21:00, va avea loc slujba de Priveghere a Sfintei Mari Mucenițe Tecla

Corul Chivotul la Sfanta Parascheva 2017 – programIn toate aceste zile, raspunsurile la strana vor fi date de Corul Chivotul, cor misionar al Catedralei Mitropolitane din Iasi, infiinţat în urmă cu aproape 15 ani, alcatuit din studenţi ai Facultatii de Teologie Ortodoxă “Dumitru Stăniloae” din Iaşi, majoritatea membrilor corului studiind si la Conservatorul din Iași.

Dintre ultimele inregistrari publicate de contul youtube al portalului Doxologia al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, va recomandam si noi, cantarea “Rai de Taină”, interpretata de Corul Chivotul, care va putea fi auzit in toate aceste zile sepciale, legate de marea Sarbatoare a Cuvioasei noastre Maici Parascheva.

[

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.