Sfantul Nicolae – adevaratele moaste: Turcia sustine ca a adevaratele moaste nu s-ar afla la Bari

Foto: Sfantul Ierarh Nicolae

Licenta de utilizare: Dionisius [Public domain], via Wikimedia CommonsSfantul Nicolae : Turcia sustine ca a gasit adevaratul mormant al Sfantului Nicolae

Arheologii din Turcia sustin ca ar fi putut rezolva un mister datând de mii de ani, după ce au descoperit un mormânt antic despre care cred că ar conține ‘adevaratele’ sfinte moaste ale Sfântului Mare Ierarh Nicolae – sfantul episcop al secolului al patrulea, despre care se spune ca, popular, ar fi fost denumit Moș Crăciun.

Cercetătorii au dat peste mormântul aflat sub Biserica Sfântul Nicolae, în timp ce efectuau sondaje digitale in pamantul de sub ruinele din sudul provinciei Antalya, a Turciei.

Sfantul Nicolae: Turcia sustine ca a gasit adevaratul mormant al Sfantului Nicolae”Credem că acest altar nu a fost deloc avariat, dar este destul de greu să ajungem la el, deoarece pe podea există mozaicuri”, a declarat șeful Autorității Monumentelor din Antalya, Cemil Karabayram, pentru Hurriyet Daily News [https://www.hurriyet.com.tr/noel-baba-kesfi-40597711?utm_source=t.co&utm_medium=post&utm_campaign=noel-baba-kesfi-40597711&utm_term=post] .

Intr-un material publicat pe contul de Twitter al cotidianului amintit mai sus, o poza indica exact locul in care s-ar afla mormantul real al Sfantului Ierarh Nicolae.

Noel Baba’nın gerçek mezarı orada mı? Yeraltında hiç bozulmamış bir tapınak tespit edildi https://t.co/fXW7nHLVdo [https://t.co/fXW7nHLVdo] pic.twitter.com/YwziT3LsRP [https://t.co/YwziT3LsRP]

— Hurriyet.com.tr (@Hurriyet) October 3, 2017 [https://twitter.com/Hurriyet/status/915072148221423617?ref_src=twsrc^tfw] Adevaratul mormant al Sfantului Nicolae: Turcia sustine ca adevaratele moaste ale Sfantului Nicolae nu s-ar afla la BariProblema este, insa, ca despre sfintele moaste ale Sfântului Nicolae se stie ca se afla la Bari, in Italia, acolo unde au fost duse in secolul al XI-lea, insa cercetătorii din Turcia sugerează că acele rămășițe ar fi apartinut, de fapt, unui alt cleric care ar fi fost inmormantat acolo, asa dupa cum se proceda cu cei care participau la reconstructia unei biserici (Biserica Sfantul Nicolae din Antalya fiind demolata si reconstruita).

Se stia clar ca in aceasta biserica s-a aflat inmormantat Sfantul Nicolae al Mirelor Lichiei, Mare Facator de Minuni, insa Turcia insista, acum, pe informatia – despre care spera sa atraga atentia intregii lumi asupra tarii – ca ceea ce se credea a fi de fapt mormantul Sfantului Nicolae, ar fi fost de fapt mormantul unui preot anonim.

Locul in care a fost inmormantat Mos Craciun: Turcia sustine ca a descoperit adevaratul mormant al Sfantului NicolaeBiserica Sfântul Nicolae se află în cartierul Demre, cunoscut în trecut ca Myra. Biserica Sfantului Nicolae, in care au fost ingropate sfintele moaste ale Sfantului Ierarh Nicolae a fost construită imediat după trecerea la Domnul a Sfântului Nicolae, care era Episcop al Myrei.

In articol, Hurriyet Daily News insista pe numele de “Mos Craciun” (Noel Baba), atunci cand face referire la Sfântul Nicolae, mizand pe faptul ca intreaga lume – mai ales partea ei comerciala – l-ar cunoaste mult mai bine sub acest nume.

Cu toate acestea, articolul, care face referire inca din titlu la “cercetarile” la adresa lui Mos Craciun din Antalya, si prin care arheologii turci pretind să rezolve misterul locului de înmormântare al lui Moș Crăciun, aminteste ca este vorba despre Sfantul Ierarh Nicolae.

Se crede ca ideea de Mos Craciun, care ofera daruri in secret copiilor, asa dupa cum se stie ca proceda Sfantul Ierarh Nicolae, ar fi ajuns sa fie atribuit mult-iubitului Sfant Nicolae, prin tradiția olandeză a lui Sinterklaas.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.