Au fost canonizati Noii Sfinti Mucenici din Piva

FOTO: Sigla Biserica Ortodoxa SarbaLicenta de utilizare: By Source (WP:NFCC#4 [//en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Non-free_content_criteria#4] ), Fair use, Link [https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=38316348]

La Sărbătoarea celei de-A Treia Aflari a Capului Sfantului Ioan Botezătorul, pe 7 iunie 2017 (dupa calendarul vechi Iulian), Preasfințitul Ioanichie, Episcop de Budim și Niksic, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica-memorial din orașul Dola, in zona Piva.

Un număr mare de clerici și ieromonahi din eparhie a participat la slujba, alaturi de numeroși credincioși rugători.

În timpul Sfintei Liturghii a avut loc si Slujba Canonizarii Noilor Sfinti Mucenici din Piva, în urma unei decizii a Adunării Sfântului Sinod al Episcopilor Bisericii Ortodoxe Sârbe din sesiunea de primăvară. Prin urmare, noi nume au fost trecute in randul sfintilor calendarului ortodox.

Prin acest act, au fost canonizate victimele crimelor din regiunea Piva, in ale cărei sate, in perioada 6-12 iunie 1943, au fost ucisi peste 1290 de oameni nevinovati, de catre “Divizia [nazistă] Printul Eugen” care includea un număr mare de etnici volks-germani și ustashi bosniaci.

Intre cei ucisi, s-au numarat 549 de copii și tineri cu varste până in 20 de ani. Doar în satul Dola, pe 7 iunie 1943, au fost împușcate 522 de persoane, din care 109 copii cu vârste sub 15 ani. Satul Dola, cel mai mare loc de execuție din această zonă, a devenit un loc de amintire universală a martirilor din Piva. Ziua lor de amintire va fi pe 7 iunie, conform informatiei transmise de Episcopia sarba de Budim-Niksic [https://www.spc.rs/eng/new_martyrs_piva_canonized [https://www.spc.rs/eng/new_martyrs_piva_canonized] ]. La adresa amintita anterior puteti gasi si cateva fotografii realizate in cadrul slujbei. (Lăcașuri Ortodoxe)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.