Marele Sinod Pan-Ortodox va dezbate procedurile de acordare a autocefaliei si autonomiei ecleziastice

Într-un interviu acordat publicatiei “Pro Tserkvu” (“Despre Biserică”), seful Departamentului Administrativ al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, de sub patriarhia Moscovei, Mitropolitul Antonie (Pacanici) de Boryspil și Brovary, a explicat de ce problema schismei Bisericii Ortodoxe din Ucraina nu se afla pe ordinea de zi a Marelui Sinod Pan-Ortodox, programat pentru 2016.

“Lista de subiecte care urmează să fie discutate în cadrul Marelui Sinod Pan-Ortodox a fost elaborata la sfârșitul anilor 1960, când schismele actuale din Biserica Ucrainei nu existau. Apoi, s-a decis ca Sinodul Pan-Ortodox sa dezbata probleme de importanta generala pentru Biserica. Prin urmare, problemele interne ale Bisericilor locale nu s-au adăugat acestei liste. Astfel, problema schismelor Bisericii din Ucraina nu s-a adaugat pe ordinea de zi a Sinodului Pan-Ortodox.

Cu toate acestea, printre subiectele care vor fi discutate în cadrul Sinodului, se va inscrie si procedura de acordare a autocefaliei si autonomiei ecleziastice. Conform reglementărilor pregatitoare ale Marelui Sinod Pan-Ortodox, numai documentele care au fost deja în unanimitate sustinute de toate Bisericile locale vor fi luate in discutie”, a explicat Mitropolitul.

Mitropolitul Bisericii Ortodoxe canonice a Ucrainei, de sub Patriarhia Moscovei, a mai comentat, de asemenea, pe marginea vizitelor efectuate in Ucraina de catre reprezentanți ai Patriarhiei Constantinopolului (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), inclusiv a Mitropolitului George (Kalisciuc) din Biserica Ortodoxă Ucraineană din Canada, și posibilitatea ca Patriarhia de Constantinopol sa stabilească autocefalia Bisericii din Ucraina, bazandu-se pe Patriarhia de la Kiev, ca Biserica Mamă.

Mitropolitul Antonie a prezentat poziția Bisericii Ortodoxe Ucrainene (de sub Patriarhia Moscovei), pe aceasta problema:

“Biserica Ortodoxa Ucraineana este cea mai mare denominațiune religioasă din Ucraina. Prin urmare, credem că Biserica noastră trebuie sa se implice in toate negocierile posibile, pentru depășirea diviziunilor Bisericii din Ucraina.

Din păcate, vedem că recent, în cadrul unei vizite in Ucraina și a unor discutii cu autoritățile publice și cu reprezentanți ai entităților religioase nerecunoscute, ierarhii Patriarhiei Ecumenice au ignorat de fapt Biserica Ortodoxă Ucraineană. Iar scenariile privind evolutia în viitor a Ortodoxiei din Ucraina, care, în special, au fost exprimate de Mitropolitul George, nu au fost discutate sub nicio forma cu conducerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Desigur, Biserica noastră este recunoscătoare pentru orice fel de sprijin din partea altor Biserici locale, pentru a depăși disensiunile bisericești… iar astăzi reiterăm faptul că nu putem depăși schisma Bisericii ignorând singura Biserica Ortodoxa recunoscuta din Ucraina.

Experiența arată că deschiderea unor structuri paralele ale unor Biserici locale, într-o aceeași zonă, reprezintă o amenințare la adresa Bisericii și a pacii sociale. Sperăm că, în viitor, liderii de stat din Ucraina și reprezentanții altor Biserici locale sa arate atenția cuvenită poziției episcopilor, clericilor și credincioșilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.