publicat în: Arhivă

Republica Srpska va reactiona pe masura, daca Occidentul nu ii va recunoaste votul

Republica Srpska (RS) va răspunde în mod corespunzător, în cazul în care autoritățile din Bosnia și Herțegovina (BiH) și țările occidentale refuză să recunoască rezultatele votului RS, conform șefului Aliantei Democrate a Poporului (DNS), care a facut o declaratie, ieri, pentru Sputnik.

În luna iulie, parlamentarii din regiunea sârbă autonomă a Bosniei au sustinut in majoritatea lor propunerea Președintelui Republicii Srpska, Milorad Dodik (foto), de a organiza un referendum privind autoritatea instanțelor naționale ale BiH asupra sârbilor.

Votul a venit la o zi după ce diplomați de top din Bosnia, reprezentând Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, i-au avertizat pe liderii sârbi că referendumul propus ar fi “o amenințare directă la adresa suveranitatii și securitatii” și nu va fi recunoscut.

“În cazul în care se va desfășura un referendum și nu este recunoscut de către autoritățile din Bosnia și Herțegovina și de țările occidentale, RS va avea un răspuns adecvat, de asemenea”, a spus Spomenka Stevanovic.

Bosnia și Herțegovina este formata din două entități autonome: Federația Bosnia și Herțegovina și Republica Srpska. În 1990, o dezbatere semnificativă a avut loc, dacă să rămână cu Republica Federală Iugoslavă, o alegere favorizata în rândul sârbilor, sau să fie independenta, idee favorizata printre bosniaci și croați.

Proclamarea independenței Bosniei, din 1992, a venit cu prețul unui război brutal, în care sârbii au luptat împotriva musulmanilor și croaților, cu pierderi mari de vieti omenesti (100.000).

Acordul de la Dayton, care a încheiat razboiul inter-etnic din 1992-1995, din Bosnia, a dus la crearea Republicii Srpska și a Federației musulmane croate.