Inaugurarea noului Canal Suez: cele mai importante descoperiri arheologice, expuse in Cairo

Ministrul egiptean al antichităților, Mamdouh Al-Damati, a inaugurat duminică seara, la Muzeul Egiptean din capitala, o expoziție continand 40 de descoperiri arheologice din aria Canalului Suez.

Piesele expuse, conform Ansa, provin de pe 10 sit-uri arheologice, de pe laturile de vest și de est ale Canalului: Pelusium, Tel Habuwa, Tel Abu Seifi, Tel Kedwa și Tel Al-Erede.

Mohamed Abdel-Maqsoud, coordonator pentru dezvoltarea informatiilor arheologice de pe Canalul Suez, a declarat pentru cotidianul Al-Ahram că expoziția prezinta unele dintre cele mai importante descoperiri facute în timpul săpăturilor echipelor internationale si egiptene, printre care: un basorelief pictat in calcar, cu Ramses al II-lea, un bloc de piatră înfățișându-l pe Thutmose al II-lea în fața zeului Montu, Domnul din Teba și stelele împărăției lui Ramses al II-lea în fața zeului Set, din orașul Avaris.

Abdel-Maqsoud a anunțat si o premiera: in cadrul expozitiei, este expus pentru prima oara un basorelief al regelui Ibres, descoperit în Tel Dafna, Ismailia. Descoperirea datează din timpul Dinastiei XVI, fiind sculptata in gresie și ilustrand o expediție militară lansată de rege. Stela a fost descoperita de armata, in timpul revoltei din 2011.

Inițiativa temporară, luată de Muzeul Egiptean din Piața Tahrir, este organizata ca parte a festivităților de inaugurare a noului Canal Suez, care au loc maine.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.