Patriarhul Kirill indeamna Ucraina sa nu politizeze termenul “Lumea Rusa”

Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii a facut referire, in ultimele zile, la încercările de politizare a mișcarii lumii ruse.

“Din păcate, adversarii nostri folosesc cuvintele ‘Lumea Rusă’, ca pe o sperietoare de ciori, spunând că este un fel de doctrină, care ar funcționa doar pentru interesele politice externe ale Federației Ruse”, a spus Patriarhul, in Lavra Sfânta Treime, la Sarbatoarea Sfântului Serghie de Radonej, conform serviciului de presa patriarhal.

Întâistătătorul a subliniat că “nu există nimic mai neadevărat decât identificarea lumii ruse doar cu Federația Rusă”.

“Lumea Rusă este, totodata, lumea ucraineana și lumea bielorusa. Este intreaga lume rusa. Este lumea creată prin Botezul din Nipru, este lumea Printului Vladimir, este sistemul de valori care a pătruns în cultura, în viața obișnuită a poporului nostru”, a spus el.

“În ciuda faptului că, chiar și menționarea lumii ruse a devenit aproape o crimă în Ucraina, vom continua – în liniște, calmi, dar persistent – sa marturisim acest adevar, adevărul Botezului din Kiev, crearea civilizației slave rasaritene, pe care o numim lume rusa”, a spus Patriarhul Kirill.

El a menționat Cronica Primară, care pornește de la cuvintele: “cum a fost Tinutul Rusesc din inceputuri”.

“Nu există nicio mențiune despre Ucraina, Rusia, Belorusia – există doar Tinutul Rusesc. Nu avem dreptul sa refuzam istoria noastră, idealurile noastre, sfinții noștri, mănăstirile noastre, slujbele noastre dumnezeiesti, limba noastră comună, din motive politice”, a spus Patriarhul.

El a observat că, acolo unde rolul limbii ruse este slăbit, acolo comunicarea dintre ucraineni, ruși, beloruși “va deveni mai complicată, limba fiind un mod natural de a dezvolta relații intre oamenii care aparțin unei comunitati culturale și spirituale”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.