publicat în: Arhivă

Comunicat de presa – Biroul de Asistenta Sociala al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a Sibiului


Integrarea socio-profesională a tinerilor care părăsesc sistemul de protecţie a copilului este o problemă nerezolvată a societăţii româneşti de astăzi.


Aceşti tineri se confruntă cu riscul marginalizării şi întâmpină serioase dificultăţi în găsirea şi menţinerea unui loc de muncă, a unei locuinţe, în rezolvarea problemelor de natură medicală, etc. Deseori aceştia sunt excluşi din comunitate, sunt trataţi cu indiferenţă sau desconsideraţi.

În judeţul Sibiu, anual zeci de tineri ajung brusc în situaţia de a-şi croi singuri drum prin viaţă, fără a fi suficient sprijiniţi în vederea incluziunii lor sociale.


Arhiepiscopia Ortodoxă Română Sibiu, în parteneriat cu Asociaţia Ortodoxă Pentru O Lume Nouă Sibiu şi cu Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Sibiu, având ca asociat Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu, derulează la Sibiu proiectul intitulat „Centru de consiliere pentru integrarea profesională a tinerilor peste 18 ani, care au părăsit sau se pregătesc să părăsească sistemul de stat privind protecţia copilului”.

Proiectul este finanţat de către Uniunea Europeană în cadrul Programului Phare 2006 „Măsuri de Incluziune Socială”. Valoarea estimata a proiectului este de 66.390 euro din care 59.751 euro vor fi asiguraţi de Autoritatea Contractantă iar 6.639 euro vor fi alocaţi de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Sibiului.


Proiectul îşi propune facilitarea accesului pe piaţa muncii pentru minim 20 de tineri care au vârsta cuprinsă între 18-26 ani şi părăsesc sau se pregătesc să părăsească sistemul de stat privind protecţia copilului de pe raza judeţului Sibiu, Regiunea Centru.


Implementarea proiectului a început în luna mai a acestui an şi a presupus amenajarea Centrului nonrezidenţial de consiliere, din cadrul Biroului de Asistenţă Socială al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Sibiului, din Sibiu, str. Dealului, nr. 13.


În prezent, serviciile furnizate în cadrul proiectului sunt:

– o evaluarea competenţelor dobândite în sistem formal/informal,

– o informare cu privire la cerinţele de pe piaţa forţei de muncă,

– o consiliere profesională în alegerea domeniului de activitate,

– o asistenţă în vederea orientării/reorientării profesionale,

– o servicii de mediere în vederea stabilirii de legături directe cu angajatori,

– o consiliere în vederea menţinerii unui loc de munca.


Proiectul vizează reducerea şomajului şi creşterea şanselor de incluziune socială a tinerilor peste 18 ani care au părăsit sau se pregătesc să părăsească sistemul de stat privind protecţia copilului din judeţul Sibiu, Regiunea Centru şi se încadrează pe linia implicării Bisericii in asistenţa socială, folosind resurse si metode specifice normelor si standardelor europene.

Recomandăm în primul rând preoţilor parohi din judeţul Sibiu, precum şi tuturor celor care au cunoştinţă de tineri aflaţi în astfel de situaţie, să-i îndrume către Centrul de consiliere.

Date de contact:

Centru de Consiliere, tel.: 0369/302407

Sibiu, str. Dealului. Nr. 13