Descoperire arheologica neasteptata, in Bulgaria: cruce purtata in procesiune acum 1500 de ani

Arheologii bulgari au descoperit, în orașul Sandanski, o cruce de bronz, care se apreciaza ca ar avea o vechime de 1500 de ani.

Crucea, care a fost descoperita în timpul săpăturilor din Bazilica Episcopală, a fost folosita în procesiunile liturgice din secolele V și VI dupa Hristos, conform unui raport al postului privat bulgaresc de televiziune, News 7.

Bazilica Episcopală este unul dintre cele mai mari monumente arheologice din perioada creștină timpurie din Bulgaria.

Descoperirea a fost neașteptată, intrucat se credea că toate artefactele si vasele utilizate in slujbe fusesera luate de către cler, atunci cand Bazilica a fost incendiata.

Înainte de descoperirea acestei cruci, cu o marime de peste jumatate de metru, arheologii mai descoperisera alte două cruci similare, dar de dimensiuni mai mici, aminteste publicatia bulgareasca Novinite.

Săpăturile arheologice legate de Bazilica, ar trebui să fie finalizate până la sfârșitul verii.

Crucea va fi expusa intr-un parc arheologic, la Muzeul din Sandanski, unde vor fi afisate cele mai multe obiecte din primii ani crestini.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.