Religie in scoala: Autoritatile din Tatarstan nu le permit elevilor sa studieze Ortodoxia

Până în prezent, autoritățile din Tatarstan nu le-au permis elevilor libertatea de a studia “Bazele Culturii Ortodoxe”, în cadrul “Bazelor Culturii Religioase și Etica Seculara”.

Acest lucru a provocat uimirea Patriarhulului Moscovei, Chiril: “Este singura regiune, putem spune – Tatarstanul – în care autoritatea regională consideră că este posibil sa decida pentru oameni, ce se poate studia și ce nu se poate studia in ‘Bazele Culturii Religioase și Etica Seculara’. În ce privește ‘Bazele Culturii Ortodoxe’, totul devine imposibil. În acest sens, drepturile cetățenilor sunt încălcate in mod grosolan, iar exigentele legislatiei federale, ale Presedintelui, Guvernului, Ministerului Educației și Științei, sunt ignorate”, a spus el.

De partea sa, liderul Departamentului Prezidențial al Tatarstanului pe Probleme Interne, Alexandru Terentiev, a descris termenul de “oprimare” a Ortodoxiei în Republica Tatarstan, ca fiind “jalnic”, și a demonstrat, la reuniunea pe probleme interetnice și inter-religioase – printr-o serie de date – evolutia Ortodoxiei în regiune.

Specialistul în religie, Roman Silantiev, a comentat si el pe marginea situatiei: “Există mai multe regiuni din Rusia, unde teroriștii atacă puternic bisericile ortodoxe. În Rusia, există mai multe zone, incepand din 2014, unde actele de terorism au crescut cu 320%. Pornind de la raportul de egalitate între ortodocși și musulmani, din Tatarstan, numărul de moschei depășește numărul de biserici de mai mult de trei ori. Autoritățile Republicii construiesc moschei fara limite, dar din anumite motive nu construiesc biserici ortodoxe. Ne bucurăm pentru musulmanii din Tatarstan și ii considerăm prieteni, dar ne asteptam de la autoritățile din Republica sa aiba o aceeași atitudine si față de ortodocși. În Tatarstan, a fost imposibil, până în prezent, sa alegi ‘Bazele Culturii Ortodoxe’, și evocand aceasta, Patriarhul Kirill ‘nu se plânge’, dar subliniază arbitrariul oficialilor locali, care iau decizii deasupra legislatiei ruse”. (…)Să ne amintim cu toții valurile de incendieri și de profanare a bisericilor kryacene, care au avut loc în Tatarstan, în 2013. Totul a capatat o asa mare gravitate, incat kriacenii, un popor turc care mărturiseste Ortodoxia, au fost fortati sa caute ajutor la Patriarhul Kirill. Teroriștii ard bisericile noastre. Slava Domnului ca au fost găsiti incendiatorii, dar nu suntem siguri că acest lucru nu se va intampla din nou. Viitorul este incert. S-a întâmplat ca wahhabi sa vina la preotii ortodocși si să-i convingă să se convertească la Islam. Acesti preoți nu știu la cine să se plângă. Ei se tem sa nu fie acuzati de islamofobie”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.