STIRI | Hartile vechi ale Tarii Sfinte, expuse in Dallas – SUA

Muzeul de Artă Biblica din Dallas găzduiește, in aceste zile, o expoziție temporară de hărți vechi din Țara Sfântă. In cadrul expozitiei, pot fi vazute harti vechi, datate incepand din anul 1500.

Pste uimitor cât de precise au fost aceste hărți, în ciuda faptului că fostii cartografi, din secolul XVI, nu dispuneau de imagini din satelit, marturisesc cercetatorii in domeniu.

Eusebiu, Episcopul de Cezareea, a fost cel care a scris prima geografie istorică a tinuturilor biblice, în jurul anului 325 dupa Hristos. Acesta si-a trait, în ceea ce se numea, pe atunci, Palestina, intreaga sa viata.

Eusebiu a recunoscut valoarea geografiei in studiile biblice, iar el a sistematizat intr-un volum enciclopedic (Onomasticon) sit-urile și locațiile necesare cercetatorilor Bibliei, care nu pot vedea terenurile în sine. Fără acest volum, spun cercetatorii in domeniu, nu s-ar fi putut cunoaste locația multora dintre sit-urile biblice.

La cateva secole mai tarziu, harta mozaic Medeba, de pe podeaua unei biserici din secolul VI, a oferit o perspectivă a Țarii Sfinte, de neuitat, aminteste, pe aceasta tema, publicatia Wayne Stiles, care a publicat un articol cuprinzator in urma vizitarii acestei expozitii deosebite.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.