Dr. Albert Rauch | Mesaj de condoleante din partea Bisericii Ortodoxe Ruse

Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, presedinte al Departamentului pentru Relații Externe al Patriarhiei Moscovei, i-a transmis condoleanțe Cardinalului Reinhard Marx, președinte al Conferinței Episcopale Germane, Arhiepiscop de Munchen și Freising, cu ocazia decesului Monseniorului Albert Rauch (foto), Director al Institutului Bisericilor Rasaritene din Regensburg (Germania).

Prin mesaj, acesta a adus un omagiu “constructorului de punti cu Orientul creștin”, exact in aceasta Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor.

Parintele Ilarion a subliniat rolul important al episcopului Rauch în dialogul Bisericii Romano-Catolice cu Bisericile Orientale, in special cu Bisericile Ortodoxe.

Președintele Departamentului pentru Relații Externe al Patriarhiei Moscovei a reamintit că Episcopul Rauch a “inițiat dialogul ortodoxo-catolic” înaintea Conciliului Vatican II, in perioada in care studia la Universitatea Pontificală Gregoriană din Roma.

Episcopul Rauch a “avansat, astfel, ideea crearii unui institut special pentru studierea teologiei și Liturghiei bizantine”.

Părintele Ilarion a menționat că, datorita “eforturilor personale” ale Monseniorului Rauch, “mulți studenți” ortodocsi rusi au avut posibilitatea de a studia “la Institutul pentru Bisericile Orientale și in alte școli teologice ale Bisericii Catolice”.

“Primatii Bisericii Ortodoxe Ruse și-au exprimat de multe ori recunoștința față de Pr. Albert Rauch, pentru munca sa”, a spus Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, “pentru serviciile sale, acesta primind cele mai inalte onoruri ale Bisericii Ortodoxe Ruse – Ordinul Sfântului Print Daniel al Moscovei și Ordinul Sfantul Serghie de Radonej”.

Episcopul Albert Rauch – cunoscut al Papei Benedict al XVI-lea – a fost director al Institutului Bisericilor Orientale din Regensburg (“Institutul Ostkirchlichen”), incepand din anul 1972. El a decedat pe 13 ianuarie, la vârsta de 81 de ani, in Etterzhausen, Bavaria, în apropierea Nittendorf (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

S-a născut în anul 1933, în Pfaffenberg, și a fost hirotonit preot catolic în 1958, la Roma. Acesta a fost primul preot din Dingolfing (Bavaria de Jos) și Weiden. In 1966-1972, Dr. Albert Rauch a fost vicar la Catedrala din Regensburg. El a fost șef al grupului de lucru al Conferinței Episcopilor Germani pentru Bisericile Orientale. A fost, în același timp, director al Institutului din Nittendorf, in apropiere de Regensburg.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.