STIRI | Tabla de joc romana din primele secole crestine, descoperita in Turcia

O tabla de joc populara romana a fost descoperită în timpul săpăturilor din Kibyra, in Turcia, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Conform informatiilor primite de la Societatea de Arheologie Biblica, arheologii care lucrează în orașul antic Kibyra, în provincia sudică turceasca Burdur, au descoperit tabla de joc datând din primul sau al doilea secol crestin, cu ajutorul departamentului arheologic al Universitatii Mehmet Akif Ersoy.

Tabla este specifica unui joc numit “Ludus Duodecim scriptorium” (“Jocul celor 12 marcaje”) – XII Scripta (pe scurt) – care era popular în tot Imperiului Roman. Numele, probabil provenea de la cele 3 rânduri a cate 12 marcaje, înscrise pe cele mai multe dintre panourile de joc romane descoperite. Deși nu se cunosc multe despre regulile jocului, acesta era jucat de doi jucători, cu trei zaruri, iar tabla poate fi asemănata cu o tabla moderna de joc de table.

Potrivit geografului grec antic Strabon, la începuturi, locuitorii Kibyrei proveneau dintre lidieni, un popor anatolian. Cândva, în secolul al doilea înainte de Hristos, orașul a format un tetrapolis, din trei orașe învecinate.

Tetrapolisul a fost dizolvat în primul secol înaintea erei noastre, iar Kibyra a fost, ulterior, încorporată în provincia romană Asia, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Cunoscut pentru industria fierului, orașul este renumit pentru un număr de structuri publice, inclusiv un stadion si un teatru.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.