Patriarhul Ierusalimului inmaneaza Arhim. Timotei Aioanei cheia bisericii romanesti din Ierihon

Superiorul Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, Ierihon şi Iordan, reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Timotei Aioanei a răspuns invitației Preafericitului Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului și a vizitat vineri, 22 august 2014, sediul Patriarhiei Ierusalimului – informeaza Patriarhia Romana [https://www.patriarhia.ro] .

Părintele arhimandrit Timotei Aioanei a fost primit de Patriarhul Ierusalimului şi de o parte dintre ierarhii Sinodului acestei Biserici.

Întâlnirea s-a desfășurat în Sala Tronului, în cadrul căreia reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte a transmis frăţeşti urări pentru Patriarhul Ierusalimului din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

La eveniment au fost prezenți și: IPS Isihie, Mitropolit de Capitolia; IPS Timotei, Mitropolit de Bostra, IPS Aristarh, Arhiepiscop de Constantina şi secretarul Sfântului Sinod al Patriarhiei Ierusalimului, şi IPS Nectarie, Arhiepiscop de Anthidona şi Epitrop al Patriarhiei Ierusalimului la Constantinopol.

„În cadrul întâlnirii au fost discutate aspecte ale activităţii liturgice şi misionare din cadrul Aşezămintelor Româneşti de la Locurile Sfinte. Preafericitul Părinte Teofil a amintit de recentele evenimente de la Bucureşti dedicate Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu, sprijinitor al Patriarhiei Ierusalimului şi prieten apropiat al Patriarhului Hrisant Notara. De asemenea, a fost pomenit şi ajutorul primit din Moldova de Patriarhia Ierusalimului, în vremea păstoririi Patriarhului Dositei al Ierusalimului, cărora românii i-au închinat o bogată lucrare monografică”, a spus părintele arhimandrit Timotei Aioanei.

Preafericitului Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului i-a înmânat în mod simbolic părintelui arhimandrit Timotei Aioanei cheia bisericii româneşti de la Ierihon şi un antimis pentru săvârşirea Sfintei Liturghii. Patriarhul Ierusalimului a evocat întâlnirile avute cu Patriarhul României, cu Preşedintele României, dar şi cu alţi ierarhi români.

„Înaltpreasfinţitul Nectarie, Arhiepiscop de Anthidona, prezent la întâlnirea din Sala Tronului a Patriarhiei Ierusalimului, a vorbit despre participarea sa, ca delegat al Preafericitului Teofil, la evenimentele de la Bucureşti cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la martiriul Sfinţilor Brâncoveni. La finalul întâlnirii, Preafericitul Teofil a oferit o trataţie, pentru că în ziua de 9 august, după calendarul ierusalimitean, 22 august după calendarul din România, s-au împlinit 9 ani de când a fost ales în demnitatea de Patriarh al Ierusalimului”, a spus părintele arhimandrit Timotei Aioanei.

Totodată, Patriarhul Ierusalimului a dăruit părintelui arhimandrit Timotei Aioanei lucrarea „Istoria Bisericii Ierusalimului”, care a apărut în trei ediţii: 1910, 1970 şi 2010.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.