publicat în: Alte Vieţi de Sfinţi

Sfântul Iesei, Episcop de Ţilkani, din Georgia

Sfântul Iesei din Ţilkani a ajuns în Georgia în secolul al VI-lea, împreună cu ceilalţi Părinţi sirieni şi tovarăşi ai Sfântului Ioan de Zedazeni.

La recomandarea Sfântului Ioan de Zedazeni, Patriarhul Evlavios din Kartli l-a sfinţit pe Sfântul Iesei Episcop de Ţilkani. Sfântul Părinte a călătorit în toată eparhia sa predicând Sfânta Evanghelie. Trecând din oraş în oraş, prin văi şi munţi, păstorul a făcut minuni, vindecând pe cei neputincioşi, curăţind pe leproşi, alungând demoni şi ridicând pe cei căzuţi la pat.

Odată, cu binecuvântarea învăţătorului său Sfântul Ioan de Zedazeni, Sfântul Iesei a făcut o minune, pentru a-i întări pe oameni în credinţa lor. Coborând pe malul Râului Xani, urmat de Sfântul Ioan şi de mulţime de oameni, el a făcut semnul Sfintei Cruci deasupra râului, şi-a atins toiagul de apă şi a poruncit: „În numele Domnului şi Dumnezeului nostru Iisus Hristos, îţi poruncesc, râule: Urmează-mă!”. Imediat râul şi-a inversat cursul şi a început să se verse înapoi, urmând paşii Sfântului Iesei, până la Biserica Ţilkani.

Cei care trăiau în apropiere de Mtskheta şi Tsilkani, care au fost martorii acestei minuni, L-au slăvit pe Domnul Iisus Hristos, pentru că dăruise acestui fiu darul facerii de minuni.

La trecerea sa cu pace la cele veşnice, ultimele lui cuvinte au fost: „Doamne, în mâinile tale îmi dau sufletul!”.

Sfântul Iesei din Ţilkani este înmormântat în Biserica Ţilkani a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, fiind cinstit în data de 2 decembrie, anual.

*********
/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022/