publicat în: Vieţi de Sfinţi

Sfântul Gherman, Episcop de Auxerre

Sfântul Gherman s-a născut în Auxerre, în jurul anului 389, şi a studiat retorica şi legea, la Roma. Acolo a lucrat ca avocat.

Împăratul Honorius l-a trimis înapoi, la Gaul, ca guvernator provincial, având cartierul la Auxerre. Era căsătorit la acea dată.

În 418, a fost ales să urmeze Sfântului Amatorie (1 mai), ca Episcop de Auxerre. Din acel moment, credinţa lui a devenit mai puternică, iar rugăciunea şi mai arzătoare. El şi-a dăruit averea, săracilor, alegând să guste ceva pâine neagră, de orz, doar când se însera. Postea adesea mai multe zile, îmbrăcându-se în veşminte simple monahale.

Papa Celestin l-a trimis în Marea Britanie, în 429, cu Sfântul Lupus de Troyes (29 iulie), pentru a lupta cu erezia pelaghiană, unde i-a învins pe învăţătorii acestei false doctrine.

În timpul uneia dintre cele două călătorii ale sale către Marea Britanie, Sfântul Gherman s-a aflat în fruntea unei armate, care a învins o forţă unită a saxonilor şi picţilor.

După ce barbarii sălbatici ameninţaseră oraşul Armorica (acum Brittany), iar Sfântul Gherman s-a întâlnit cu liderul lor, acesta a călătorit la Ravenna, cerând iertare pentru rebeli, de la împăratul Valentian al III-lea. El a fost primit cu onoare şi, acolo, s-a şi mutat la Domnul, pe 31 iulie 448.

Trupul Sfântului Gherman a fost adus înapoi la Auxerre, pentru a fi înmormântat. Secole mai târziu, Sfintele sale Moaşte au fost împrăştiate de hughenoţi (calvinişti francezi).

*********
/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe /