Sfântul Gherman, Episcop de Auxerre

Sfântul Gherman s-a născut în Auxerre, în jurul anului 389, şi a studiat retorica şi legea la Roma. Acolo a lucrat ca avocat.

Împăratul Honorius l-a trimis înapoi, la Gaul, ca guvernator provincial, având cartierul la Auxerre. Era căsătorit la acea dată.

În 418, a fost ales să urmeze Sfântului Amatorie (1 mai), ca Episcop de Auxerre. Din acel moment, credinţa lui a devenit mai puternică, iar rugăciunea şi mai arzătoare. El şi-a dăruit averea săracilor, obişnuind să guste doar puţină pâine neagră de orz, abia când se însera. Postea adesea mai multe zile, îmbrăcându-se în veşminte simple monahale.

Papa Celestin l-a trimis în Marea Britanie, în 429, cu Sfântul Lupus de Troyes (29 iulie), pentru a lupta cu erezia pelaghiană, unde i-a învins pe învăţătorii acestei false doctrine.

În timpul uneia dintre cele două călătorii ale sale către Marea Britanie, Sfântul Gherman s-a aflat în fruntea unei armate, care a învins o forţă unită a saxonilor şi picţilor.

Când barbarii sălbatici au ameninţat oraşul Armorica (acum Brittany), Sfântul Gherman s-a întâlnit cu liderul lor, călătorind la Ravenna şi cerând iertare pentru rebeli, de la împăratul Valentian al III-lea. El a fost primit cu onoare şi, acolo, s-a şi mutat la Domnul, pe 31 iulie 448.

Trupul Sfântului Gherman a fost adus înapoi la Auxerre, pentru a fi înmormântat. Secole mai târziu, sfintele sale moaşte au fost risipite de hughenoţi (calvinişti francezi). Este cinstit în mod aparte pe 31 iulie.

*********
/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe /

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.