publicat în: Alte Vieţi de Sfinţi

Sfântul Cuvios Botolf din Iken, ocrotitorul călătorilor

Sfântul Botolf (Botulf) este unul dintre cei mai veneraţi sfinţi din estul Angliei şi unul dintre cei mai mari misionari englezi din secolul al VII-lea. Acest minunat sfânt a fost venerat, de multe secole, nu numai în întreaga Anglie, ci şi în multe alte ţări europene. Peste 70 de biserici vechi din Anglia sunt dedicate Sfântului Botolf şi acest fapt indică o dragoste specială a credincioşilor englezi pentru acest sfânt.

Botolph s-a născut în anul 615 în Regatul Angliei de Est şi s-a numărat între printre primii oameni botezaţi acolo. Fratele mai mic al lui Botolf, numit Adolf, este venerat şi el ca sfânt. Fraţii au avut legătură cu familia regală. Unul dintre regii răsăriteni ai Angliei părăsise credinţa, dar prin voia Domnului un misionar irlandez, Sfântul Fursey, a fost trimis în acest ţinut şi întemeia o mănăstire la Castelul Burgh din Norfolk. Fraţii au fost educaţi în această mânăstire şi au fost tunşi călugări acolo. În jurul anului 640, regele păgân Penda al Merciei ataca Anglia de Est, iar fraţii Sfinţi s-au văzut nevoiţi să se mute în Sussex, în sudul Angliei, pentru ceva vreme, la Mânăstirea Bosham, care fusese întemeiată de un alt irlandez, Sfântul Dicul.

În 647, Botolf a vizitat o mănăstire în Galia, unde avea să avanseze duhovniceşte, având parte de o pregătire, în acest sens, de excepţie. Revenind în Anglia natală, Sfântul a întreprins o lucrare misionară extinsă. După moartea regelui pios Onna (Anna) din Anglia de Est în 654, sub un rege păgân, Sfântul Botolf, în memoria lui Onna a construit cea mai cunoscută mânăstire din Ikenho. Aproape toţi cercetătorii identifică acest loc cu cătunul Iken din nord-estul Suffolk-ului, unde supravieţuieşte până în zilele noastre fosta biserică a Mânăstirii Sfântului Botolf. În secolul al VII-lea, această mânăstire devenea unul dintre cele mai mari şi mai influente centre duhovniceşti ale Angliei. Sfântul Botolf s-a luptat mult împotriva duhurilor răutăţii, în număr mare acolo. Prin puterea semnului Sfintei Cruci şi prin viaţa sa ascetică austeră, Cuviosul le-a înfrânt şi le-a alungat.

Stareţul Botolf a adunat în jurul lui mulţi fraţi, pregătindu-i în viaţa duhovnicescă, şi a devenit faimos ca mentor înţelept şi învăţat. Toată lumea vedea în el un părinte iubitor şi grijuliu. El însuşi cultiva pământul din Iken şi, prin nevoinţele sale, pământul care altădată fusese unul mlăştinos a devenit foarte fertil. Deja din timpul vieţii sale, Sfântul Botolf a fost iubit în întreaga Anglie pentru viaţa sa sfântă, înţelepciunea, minunile de vindecare, profeţiile şi pentru alungarea duhurilor rele. Era un bun exemplu pentru fiii săi duhovniceşti, în toate privinţele. Potrivit Vieţii sale, „Prea-iubitul Botolf era întotdeauna umil, modest, prietenos şi blând în comunicare, mărturisind adevărul predicilor sale prin exemplul propriei vieţu… învăţându-i pe călugări rânduiala desvărşirii creştine şi învăţăturile Sfinţilor Părinţi ai Bisericii. Mulţumea lui Dumnezeu atât în vremurile bune, cât şi întristare, ştiind că El face totul pentru binele celor care Îl iubesc”. Sfântul a excelat prin milostivirea sa nemaintâlnită, prin sărăcie şi bunătate.

Odată, a dăruit săracilor toate rezervele mânăstirii. Fraţii au început să se plângă, dar dintr-o dată aveau să vadă mulţime de bărci care se îndrepta spre mânăstire pe râu, pline de daruri de la oameni generoşi. Sfântul nu a rămas doar în Iken. El a făcut multe călătorii misionare, întemeind mai multe biserici şi mânăstiri. Multe râuri navigabile existau în Anglia de Est, aşa încât i-a fost uşor să călătorească şi, de fiecare dată când Botolf se oprea undeva, predica Sfânta Evanghelie. De aceea, multe biserici închinate Sfântului Botolf se află pe malurile râurilor – din temelie înfiinţate de el, ori de ucenicii săi. Există foarte multe sit-uri sfinte, asociate cu acest Sfânt slăvit în Norfolk, Suffolk, Essex şi chiar mai la sud (Kent şi Sussex) şi la nord (Lincolnshire).

În călătoriile sale misionare, Botolf a ajuns chiar şi în ţinuturile nordice şi vestice ale Angliei, unde, spre exemplu, a întemeiat Mânăstirea Much Wenlock din Shropshire. Până la sfârşitul vieţii sale, Iken devenise atât de faimos, încât preoţii, stareţii, oamenii învăţaţi şi oamenii obişnuiţi se adunau în acest centru, din toate colţurile ţării. Misionar neobosit, făcător de minuni şi Părinte al călugărilor, Sfântul Botolf s-a mutat la Domnul în anul 680, după o lungă suferinţă. Fratele său Sfântul Adolf a trecut la cele veşnice în acelaşi an. Venerarea Sfântului Botolf ca sfânt a început imediat după trecerea sa la Domnul.

Viaţa monahală a înflorit în Iken până la mijlocul secolului al IX-lea, când călugării au fost nevoiţi să plece din cauza raidurilor frecvente ale vikingilor. Dar biserica mânăstirii a continuat să existe. La sfârşitul secolului al X-lea, Sfântul Ethelwold din Winchester a împărţit sfintele moaşte ale Sfântului Botolf: diverse părticele au fost duse în Ely, Bury St Edmunds, Thorney (unde biserica locală este închinată Sfintei Maria şi Sfântului Botolf, până în ziua de azi) şi Londra. În drum spre Londra, procesiunea cu sfintele moaşte a făcut mai multe opriri, iar pe locul fiecărei opriri o biserică urma să fie ridicată în memoria Sfântului.

În Londra, sfintele moaşte ale Sfântului Botolf au fost păstrate în Abatia Westminster, iar bisericile de la toate cele patru porţi ale Londrei au fost dedicate Sfântului. În secolul al X-lea, o cruce a fost ridicată în Iken în amintirea nevoinţelor Sfântului Botolf şi printr-o adevărată minune a lui Dumnezeu lemnul acestei Sfinte Cruci a fost redescoperit în 1977, pe acelaşi loc. Acum această cruce se păstrează la Biserica Iken, ca relicvă. Deşi sfintele sale moaşte au fost pierdute sau ascunse în timpul Reformei, Sfântul Botolf este foarte venerat de creştinii englezi până în zilele noastre. Zeci de biserici sunt închinate acestuia, în majoritatea regiunilor Angliei (Suffolk, Norfolk, Cambridgeshire, Essex, Kent, Sussex, Hertfordshire, Buckinghamshire, Oxfordshire, Warwickshire, Northamptonshire, Rutland, Lincolnshire şi Yorkshire, pe lângă mai multe biserici din Londra) şi chiar şi în Scoţia. Peste 10 oraşe şi sate sunt numite după Sfântul Botolf. Credincioşii ortodocşi şi catolici fac pelerinaje pe sit-urile asociate acestuia.

Sfântul Botolf are parte de venerare, de asemenea, în multe ţări din afara Marii Britanii – în Germania, Suedia, Danemarca, Olanda, unde multe biserici sunt închinate lui. În secolul al XI-lea, venerarea sa ajungea în Rusia kieveană şi, mai recent, în America de Nord. În Anglia şi întreaga Europă Occidentală, Sfântul Botolf este considerat în principal patron al călătorilor, întrucât Sfântul a călătorit mult. Printre cei care s-au rugat în mod special Sfântului Botolf s-au numărat şi comercianţii, ţăranii, fermierii, fiind considerat protector al pieţelor, târgurilor, câmpurilor, culturilor, bovinelor, regiunilor de frontieră şi comerţului.

Sfântul Cuvios Botolf din Iken, ocrotitorul călătorilor, este cinstit în ziua de 1 decembrie, anual.

*********
/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022/