publicat în: Icoane

Icoana Okonsk a Maicii lui Dumnezeu

Icoana Okonsk a Maicii lui Dumnezeu a fost primită de împăratul georgian Vahtang al IV-lea, de la Ierusalim, iar pentru început aceasta s-a aflat în Mânăstirea Gaenat din Georgia.

Fiul împăratului georgian, Gheorghe Alexandrovici, a mutat Sfânta Icoană în Catedrala din localitatea Liskov, în Eparhia de Nijegorod.

Icoana făcătoare de minuni Okonsk a Maicii lui Dumnezeu este cinstită în mod aparte pe 30 iulie, în fiecare an.

O femeie de la ţară, care îşi pierduse soţul și, drept urmare, s-a văzut forțată să efectueze toate lucrările țărănești pentru a-și întreţine familia, s -a îmbolnăvit brusc în timpul lucrării la câmp. La început, a simțit întărirea degetelor de la picioare și brațe, iar după câteva zile nu mai  reuşea să se ţină pe picioare, simţind dureri insuportabile în mâini. Aflându-se în această stare, a început un tratament acasă, dar când a văzut inutilitatea acelui tratament, s -a întors cu rugăciune aprinsă către Maica lui Dumnezeu și a primit vindecare. Treptat, durerea din mâini a început să slăbească și puterea de a se ţine pe picioare i-a revenit. După o săptămână și jumătate, ea făcea deja singură toate lucrările țărănești. Totul se întâmpla în casa femeii de la ţară, care apare clar vizibilă în Icoana Okonsk: femeia se roagă înaintea Icoanei Preasfintei Fecioare Maria și primeşte vindecarea. Satul în care s -a produs această minune se află în apropierea Mânăstirii Tihvin, iar rugăciunea femeii, cel mai probabil, avea loc înaintea Icoanei Tihvin a Maicii lui Dumnezeu.

*********
/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022/