publicat în: Icoane

Icoana Koloh a Maicii lui Dumnezeu

Icoana Koloh a Maicii lui Dumnezeu s-a arătat în anul 1413, în timpul domniei lui Vasile I, la peste 15 Km de oraşul Mojaisk, în vecinătatea Koloh, din regiunea Smolensk. Un ţăran al acestui sat, pe numele său Luca, a găsit sfânta icoană şi a dus-o la el acasă. Cineva din gospodăria sa avea o paralizie. Bolnavul şi-a pus fruntea pe icoană, cu credinţă, şi s-a vindecat complet.

Acest lucru a ajuns să fie cunoscut prin împrejurimi, iar mulţi dintre suferinzi au început să se adune la icoana făcătoare de minuni, primind ajutor de la Maica lui Dumnezeu. Ulterior, Luca a mers cu icoana în Mojaisk, şi de acolo la Moscova. În capitală, Mitropolitul Fotie, împreună cu adunare de cler şi mulţime de oameni, au întâmpinat icoana sfântă. Pe măsură ce icoana era purtată prin Moscova, mulţi dintre bolnavi erau vindecaţi de neputinţele lor. Mai târziu, icoana a fost readusă în Mojaisk.

Pe locul în care apăruse icoana, o biserică a fost construită în cinstea Maicii lui Dumnezeu. Aici a fost adăpostită icoana sfântă.

Cu darurile ţăranului Luca şi ale altor ortodocşi, Prinţul Andrei Dimitrievici a construit o mânăstire pe acest loc, numită Koloska sau Mojaiska. Icoana este cinstită în mod deosebit pe 9 iulie, anual.

*********
/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022/