Ohio: Sfintirea noilor icoane si a picturii din Biserica ortodoxa Sfantul Dimitrie – Copley

Biserica ortodoxa sarbeasca Sfantul Dimitrie a fost transformata, in ultimele zile, vizual, de picturile si icoanele murale noi, efectuate in stil bizantin.

Imaginile vibrante sunt mai mult decat o arta, acestea fiind instrumente pentru transmiterea Tradiției și Credinței Creștine: “Duhul Sfânt ne vorbește prin icoane”, a declarat Filip Subotic, pictorul care a creat aceste lucrari. “Icoanele îmbunătățesc experiența noastră spirituală, arătându-ne Scripturile prin imagini. Ele ajuta la construirea unei atmosfere de rugăciune și închinare”.

De la sfârșitul lunii aprilie, Subotic, care locuiește în apropiere de Chicago, a venit la biserica Copley pentru a finaliza picturile pe pereți și tavan, în zona Altarului. În această săptămână, el s-a întors pentru a instala icoanele de pe iconostas (peretele despartitor dintre Altar si spatiul in care stau credinciosii).

Duminica, toate icoanele vor fi sfintite, la ora 9:30 AM, de către episcopul Mitrofan, liderul american al Eparhiei de Est a Bisericii Ortodoxe Sârbe, la sărbătoarea Sfântului Dimitrie, patronul bisericii (conform calendarului vechi Iulian). Episcopul se va alătura preotului paroh, Pr. George Mileusnich, oficiind impreuna Sfanta Liturghie, in aceeasi biserica, la ora 10 AM (3106 Ridgewood Road).

“Va fi o sărbătoare specială pentru noi. Frescele si icoanele au dat căldură bisericii, inspirandu-i pe oameni in credința lor”, a spus Mileusnich. “Enoriașii sunt fericiți. Inseamnă, într-adevăr, mult pentru oameni”.

Cele 11 icoane care au fost poleite cu foita de aur si sunt instalate în această săptămână pe iconostas, au fost create de Subotic în orasul său natal, Belgrad, din Serbia, unde a petrecut aproximativ cinci luni de lucru.

În plus față de icoanele de pe iconostas, episcopul Mitrofan va binecuvânta si picturile, similare cu opera de arta a lui Michelangelo, pe care Subotic le-a finalizat la inceputul acestui an. Aceste imagini sunt o icoană vibranta colorata a Fecioarei Maria, Maica Domnului cu Pruncul Hristos, punctul focal al peretelui din zona altarului, icoanele profeților Enoh, Noe, Simon, Melhisedec, Aaron și Solomon, și o icoană reprezenatnd chipul lui Iisus imprimat pe panza.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.