publicat în: Arhivă

O noua Rezolutie: 306 – SUA poate cere Turciei sa protejeze mostenirea sa crestina

Comunitatea armeano-americana a facut un pas major saptamana trecuta, pentru a inversa consecintele Genocidului asupra Armenilor si a marca sfarsitul politicii de lunga durata a guvernului turc de a sterge toate urmele civilizatiei armene din Turcia de astazi, informeaza serviciul dezvoltat de presa LONews.

Mergand dincolo de simpla confirmare a genocidului armean, unii membri ai Congresului American au introdus o noua rezolutie care indeamna “Republica Turcia sa protejeze mostenirea sa crestina si sa returneze proprietatile confiscate, Bisericii”.

Conform unor informatii de ultima ora, primite pe adresa Redactiei Lacasuri Ortodoxe, Rezolutia 306 ar invita guvernul turc:

1. sa puna capat tuturor formelor de discriminare religioasa;

2. sa permita Bisericii crestine sa detina proprietati imobiliare, fara obstacole sau restrictii; sa permita Bisericii sa organizeze si sa administreze slujbe religioase, un invatamant religios, pregatirea clericilor, adunari religioase in comunitate, servicii sociale, inclusiv ingrijindu-se de nevoile celor saraci si infirmi sau/si indeplinind alte activitati religioase;

3. sa returneze proprietarilor de drept toate bisericile crestine si alte lacasuri de cult, manastiri, scoli, spitale, monumente, moaste, locuri sfinte si alte proprietati religioase, inclusiv bunuri mobile, cum ar fi opere de arta, manuscrise, vesminte, vase si alte artefacte;

4. sa permita Bisericii crestine si de drept sa fie proprietara a averilor imobiliare ale bisericii crestine, fara obstacole sau restrictii, in vederea pastrarii, reconstruirii, repararii tuturor bisericilor crestine si altor lacasuri de cult, manastiri, scoli, spitale, monumente, relicve, sit-uri sfinte si alte proprietati religioase din Turcia”.

Aceasta rezolutie bipartizana, sponsorizata de E. Royce si H. Berman, a fost imediat aprobata de 30 dintre colegii lor, 10 dintre acestia fiind republicani. Este un bun inceput, republicanii constituind majoritatea in Camera si sprijinul lor fiind esential pentru trecerea cu succes a rezolutiei. in mod semnificativ, ileana R.Letinen, presedinte al Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei, si un adversar pe termen lung al rezolutiei Genocidului Armean, a fost unul dintre sustinatorii primei rezolutii privind returnarea proprietatilor bisericesti.

Nu este surprinzator faptul ca aceasta rezolutie are un astfel de sprijin larg, deoarece este greu de imaginat ca vreun membru al Congresului, al Departamentului de Stat sau al Administratiei Obama s-ar putea opune retrocedarii cladirilor religioase catre proprietarii de drept. Prin standardele contemporane ale societatii, nimeni nu ar accepta transformarea unei biserici intr-o moschee sau invers. Liderii devotati Turciei, ca buni musulmani, ar fi primii care ar recunoaste si ar respecta sfintenia lacasurilor de cult.

Dincolo de construirea unei coalitii puternice bipartizane in Congres, practic, toate cultele religioase din America, fie ele evanghelice, catolice, ortodoxe, evreiesti sau musulmane, ar sustine o astfel de rezolutie. Toate grupurile etnice, cum ar fi latinii, greco-americanii, irlandezii-americani, evreii-americani, arabii-americani, afro-americanii, asiaticii-americani si asirienii-americani ar acorda, de asemenea, sprijinul lor, acestei rezolutii.

Comitetul National Armean al Americii a mentionat ca rezolutia intentioneaza “sa evidentieze, sa confrunte si, in cele din urma, sa inverseze deceniile de politica turca oficiala de distrugere a proprietatii Bisericii Crestine, de profanare a lacasurilor sfinte, de discriminare impotriva comunitatilor crestine si de negare a dreptului armenilor, grecilor, asirienilor, caldeenilor, ponticilor, sirienilor (siriaci) si altora de a practica credinta lor in libertate”, informeaza serviciul dezvoltat de presa LONews.

Dreptul la libertatea religioasa nu este doar o problema interna turca. Acest drept este protejat prin mai multe acorduri internationale, inclusiv prin Declaratia Organizatiei Natiunilor Unite “Universala a Drepturilor Omului”, prin Conventia Europeana a Drepturilor Omului si prin Tratatul de la Lausanne din 1923, la care Turcia este parte semnatara. Turcia continua sa incalce articolele 41 si 42 din Tratatul de la Lausanne, care se obliga sa asigure finantare si facilitati pentru minoritatile ne-musulmane in scopuri educationale, religioase si caritabile, si sa protejeze unitatile lor religioase. Din pacate, rezolutia de astazi nu face nicio mentionare a acestor incalcari si a obligatiilor pe care le-ar avea Turcia, in temeiul Tratatului de la Lausanne, atragea atentia in urma cu cateva zile publicistul american Harutt Sasunian.

Comisia Statelor Unite privind Libertatea Religioasa internationala, care emite un raport anual privind incalcarile drepturilor religioase din intreaga lume, a plasat Turcia pe “lista de monitorizare”, pentru al treilea an consecutiv. Comisia a constatat ca “guvernul turc continua sa impuna limitari serioase referitoare la libertatea religiei sau la propriile convingeri, amenintand astfel vitalitatea si supravietuirea comunitatilor minoritare religioase din Turcia”. Guvernul turc, de asemenea, “continua sa se amestece in guvernarea interna si in educatia comunitatilor religioase, cat si in confiscarea lacasurilor de cult”.

In ultimii ani, Casa si Senatul SUA au adoptat mai multe rezolutii legate de Partea Ocupata turca a Ciprului de Nord, Lituania, Romania si Vietnam, in vederea protejarii lacasurilor de cult si retrocedarii proprietatilor confiscate abuziv, apartinand minoritatilor religioase. in conformitate cu aceste rezolutii, Camera Reprezentantilor ar trebui sa adopte Rezolutia 306, prin care invita guvernul turc sa respecte dreptul la cult pentru toate minoritatilor crestine si sa returneze bisericile expropriate si alte proprietati religioase, mai informeaza serviciul dezvoltat de presa LONews.

– dupa un raport al publicistului american Harutt Sasunian