publicat în: Arhivă

Biserica Ortodoxa Rusa, apropiata.. episcopilor catolici excomunicaţi ai Chinei?

Episcopul catolic chinez excomunicat Joseph Ma Yinglin de Kunming Un lider ecumenic al Bisericii Ortodoxe Ruse s-a întâlnit cu una dintre figurile de frunte ale Asociatiei Catolice Patriotice Chineze – dupa cum informa Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, intr-o editie trecuta – într-un gest care ar putea sugera ca Patriarhia Moscovei cauta sa incheie aliante cu Biserica „oficiala” catolica, sprijinita de guvernul Chinei.

Astfel, Mitropolitul Ilarion, care conduce Departamentul de Relatii Externe al Patriarhiei Moscovei, s-a întâlnit zilele trecute cu episcopul Ma Yinglin de Kunming, care este vice-preşedinte al Asociaţiei pentru Apărarea Patriei şi preşedinte al Conferinţei Episcopale recunoscute de guvern (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Vaticanul nu recunoaşte Conferinţa Episcopilor Chinezi şi a ordonat catolicilor să nu mai coopereze cu Asociaţia Patriotică. Episcopul Ma Yinglin, asemenea altor membri numerosi ai Conferinţei "oficiale" a Episcopilor, a fost excomunicat, pentru implicarea sa în hirotoniri episcopale neautorizate de Vatican.

Parintele Bernardo Cervellera afirma, pentru Asia News, că "Biserica Ortodoxă Rusă este nerabdatoare sa obţina recunoaşterea chineză pentru comunitatile ortodoxe din China. Aceasta ambiţie poate oferi o motivaţie, intentiei Moscovei, de a-si consolida legăturile cu Biserica Catolică „oficiala”, mai informeaza Serviciul de presa LONews, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.-

– contributor Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin