publicat în: Arhivă

O noua `religie` in Suedia: Kopimisme (Copiaza-ma! copy-paste)

Religia Kopimesme LONews 1 În Suedia, ţară cu 22 de religii, prinde teren o nouă “religie”, devenită deja destul de oficială, "Biserica Misionară Kopimisme", nume derivat din expresia din limba engleză care înseamna "Copiază-mă!", informeaza Serviciul de presa LONews.

Potrivit unor informaţii statistice emise de revista Forbes, această nouă comunitate “religioasă” numără deja aproape 3.000 de adepţi.

Pentru fondatorul său, Isak Gerson, această nouă religie se bazează în principal pe convingerea comună că informaţiile trebuie să circule liber. Esenţa ei constă în schimbul şi difuzarea de fişiere (dacă este posibil, în format digital).

Religia Kopimesme LONews 2

Ţinând cont de acestea, simbolurile “sacre” ale cultului nu mai sunt, prin urmare, surprinzătoare, "CTRL + C" şi "CTRL + V", cele două simboluri de copiere şi adăugare, comenzi rapide şi caracteristici fondatorii ale reproducerii de fişiere digitale.

Apariţia Kopimisme-ului în peisajul religios suedez, în 2006, s-a suprapus, pe plan politic, cu apariţia Partidulului Piraţilor în Europa.

Partidul Piraţilor, încă în fază incipientă, dacă nu inexistentă, în Franţa, a obţinut 7% din voturi în Suedia, la alegerile europene din 2009. El s-a bucurat, însă, de cel mai mare succes în Berlin, unde a primit mai multe poziţii convenabile regionale, informeaza Serviciul de presa LONews, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.