Despre intalnirea Arhiepiscopului Ieronymos al Atenei si al intregii Grecii, cu Putin

Putin_Ieronymos. Kirill Preşedintele Putin i-a mulţumit Arhiepiscopului Ieronymos (Ieronim) pentru vizita în Rusia, cu ocazia zilei de sarbatorire a numelui Patriarhului Moscovei, amintind că cultura comună a Greciei şi Rusiei se află tocmai în predica iluministilor Ortodoxiei, Kirill şi Metodie.

Arhiepiscopul Atenei şi al intregii Grecii, Ieronymos, l-a întâlnit preşedintele rus, Vladimir Putin, la Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, joi, 24 mai 2012, alaturi de Patriarhul Kirill, informeaza Serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Patriarhul Kirill (Chiril) şi Arhiepiscopul Ieronymos au slujit, anterior acestei discutii, impreuna, in Biserica Învierii din Kremlin, alaturi de mitropoliţii delegaţiei grecesti, care l-au însoţit pe Ieronymos la Moscova in vizita oficială, începuta in dupa-amiaza zilei de miercuri, (sarbatoare respectata dupa c. Iul. / Biserica Rusa).

"Intr-o astfel de zi este şi mai evident cat de adanci sunt rădăcinile spirituale care ne unesc, deci sunt sigur că vă va plăcea, în Rusia. Mă bucur să va văd", a spus Putin salutându-l pe primatul Bisericii din Grecia.

Arhiepiscopul, dupa ce s-a referit, in primul rand, la ziua numelui Patriarhului Kirill, l-a felicitat pe Putin, pentru recenta sa re-alegere, subliniind că simte personal nevoia de a spune că este o mare plăcere pentru el şi cei din apropierea sa, ca o "asemenea mare personalitate a Rusiei, sa vina la putere".

Conform unei transcrieri a acestei discutii, de la Kremlin, Arhiepiscopul a mai continuat cu cuvintele: "aşa dupa cum aţi aratat, popoarele noastre sunt legate de o lunga istorie, de mai multe secole, iar aceste relaţii se pierd în profunzimea istoriei, chiar înainte de Creştinism în Rusia, în epoca coloniilor grecilor antici de pe teritoriul ţării dumneavoastră, însă cu atât mai mult suntem uniţi de Credinţa Ortodoxă. Am dori ca astazi, în special, să subliniem acest lucru, fiindcă trebuie să existe legături mari între popoarele noastre ortodoxe, iar în epoca noastră, în special, sprijinul unuia pentru celălalt este o necesitate mai mult decât oricând, şi din acest motiv credem că ne puteti ajuta şi sperăm in sprijinul dumneavoastră".

Într-o adresare destinata Arhiepiscopului Ieronym, Patriarhul Kirill s-a referit la momentul simbolic al vizitei acestuia, care a coincis cu zilele când ruşii sărbătoresc începutul alfabetului chirilic şi, a continuat cu o referire indirecta la criza economică din Grecia, subliniind că aceasta tara şi poporul rus au descoperit întotdeauna un sprijin în credinţă, în perioadele istorice dificile.

"Nu mă îndoiesc că, prin aceste valori autentice, carora popoarele noastre le datoreaza propria lor existenta, vom depăşi dificultăţile actuale, care sunt cauzate de criza economică şi de criza spirituală ce sta la baza acesteia”, a spus el.

În răspunsul său, Arhiepiscopul Ieronymos l-a lăudat pe Patriarhul Kirill, pentru pozitia de lider al Bisericii Ruse Ortodoxe – "mari şi influente".

Delegatia Bisericii Greciei a mai purtat discuţii oficiale cu Patriarhul Moscovei, in ziua de vineri, si a vizitat Sankt Petersburg-ul, până duminică, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

– un articol de: contributor KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.