(LDt Image*21) Raportul conferintei pastoral-misionare de toamna din Protoieria Horezu

La Horezu a avut loc astăzi, 3 noiembrie 2011, a doua conferinta pastoral-misionară de toamnă din Arhiepiscopia Râmnicului, dedicată „Anului omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii”, şi a reunit preoţii din Protopopiatul Horezu, informeaza pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, contributor Arhidiacon Ioan Liviu Gaman.

Întrunirea a debutat cu Sfânta Liturghie şi slujba de Te Deum, săvârşite în Biserica „Naşterea Maicii Domnului” din incinta protoieriei, de către Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Eparhiei Râmnicului, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului.

În cadrul Sfintei Liturghii, părintele diacon Gheorghe Claudiu Dinescu a fost hirotonit preot pe seama Bisericii „Înălţarea Domnului” din Parohia Găujani, din comuna Boişoara, Protopopiatul Râmnicu Vâlcea.

După slujbă, lucrările conferinţei au continuat în Sala de şedinţe a protopopiatului sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, care în cuvântul de învăţătură rostit la final, a rezumat tema conferinţei, vorbind celor prezenţi despre importanţa pastoral-misionară a Tainei Sfintei Cununii, rolul social-comunitar şi implicaţiile ei în înnoirea spiritualităţii contemporane.

În cadrul şedinţei, preoţii desemnaţi au prezentat referate pe tema Tainei Sfintei Cununii, subliniind rolul special pe care îl ocupă Nunta în viaţa Bisericii Ortodoxe. Au fost dezbătute subiectele:

„Taina Cununiei în Sfânta Scriptură: prefigurare în Vechiul Testament şi realitate în Noul Testament” şi „Problema familiilor mixte din punct de vedere confesional şi interreligios”, referenţii reliefând aspecte ale Cununiei în perioada patristică şi în teologia contemporană în baza textelor scripturistice ale Vechiului şi Noului Testament din Sfânta Scriptură, fiind evidenţiată astfel relaţia indisolubilă dintre acestea, precum şi modul în care etapa prefigurărilor este împlinită prin lucrarea de mântuire a Domnului nostru Iisus Hristos.

Partea a doua a conferinţei a fost marcată de analizarea problemelor curente ale activităţii pastoral-misionare şi administrative cu care se confruntă parohiile din cuprinsul Protopopiatului Horezu, insistându-se asupra intensificării activităţii social-filantropice pentru a sprijini familiile creştine defavorizate, şi prin dezvoltarea activităţilor tradiţionale cultural-educative pentru atragerea şi formarea copiilor şi a tinerilor în spiritul creştin ortodox.

În cuvântul Său, Preasfinţitul Emilian Lovişteanul a subliniat problematica legată de Taina Sfântei Cununii, accentuând anumite elemente de simbolism şi ritual ce trebuiesc reţinute de către preoţii slujitori din temele dezbătute. De asemenea, Preasfinţia Sa le-a reamintit preoţilor din Protoieria Horezu, Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, luată în şedinţa de lucru din 17 februarie 2011, cu privire la declararea anului 2012 ca „Anul omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor”.

La finalul întâlnirii, Pr. Mihail Pretorian, Inspector pentru catehizarea parohială în cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului a prezentat proiectul de catehizare a adulţilor intitulat „Calea”, proiect ce are drept scop integrarea în comunitatea bisericească a familiilor creştine.

Ultima conferinţă preoţească din Arhiepiscopia Râmnicului va avea loc în data de 7 noiembrie la Biserica „Adormirea Maicii Domului” din Drăgăşani şi va reuni preoţii din Protopopiatul Drăgăşani, mai informeaza Serviciul LONews al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe. UN ALBUM FOTO, continand 21 de imagini, poate fi vazut in format LDt Image dand click AICI!

– un articol de contributor: Arhid. Ioan-Liviu Găman

Despre lansarea sistemului LDt Image

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.