Biserica indeamna la coresponsabilitate si cooperare sociala, dar fara politizare

Biroul de Presa al Patriarhiei Romane ne informeaza:

"in legatura cu unele opinii exprimate in presa in aceste zile referitoare la angajarea Bisericii in problemele generate de criza financiar-economica din Romania, consideram ca se impun urmatoarele precizari:

Potrivit invataturii si vocatiei sale, Biserica Ortodoxa Romana a fost, este si va fi permanent implicata in social, desfasurand dupa anul 1990 o opera sociala aflata in continua dezvoltare.


De exemplu, in anul 2009 (de asemenea, un an de criza din punct de vedere economic), Patriarhia Romana a acordat o atentie speciala sustinerii unei ample opere sociale desfasurate de centrele eparhiale in intreaga tara prin cele 394 asezaminte social-filantropice si 335 de programe sociale de care beneficiaza constant peste 630.000 de persoane (copii, varstnici, persoane cu dizabilitati, alte categorii sociale defavorizate). Anul trecut, pentru sustinerea acestor activitati social-filantropice si de sprijinire a celor asistati, la nivelul Patriarhiei Romane s-au cheltuit aproximativ 45.000.000 lei, in crestere cu circa 20% fata de anul 2008.

Potrivit Constitutiei Romaniei (art. 29) si Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor, in Romania, cultele religioase sunt autonome in relatia cu Statul, care „recunoaste acestora rolul spiritual, educational, social-caritabil, cultural si de parteneriat social, precum si statutul lor de factori ai pacii sociale” (art. 7, alin. 1). Ca atare, cultele religioase recunoscute, potrivit legilor Statului roman, se pot implica din punct de vedere social, dar nu se substituie autoritatilor de Stat.

intrucat Biserica predica permanent Evanghelia pacii si a iubirii fata de aproapele, Patriarhia Romana indeamna, mai ales in contextul actual dificil, la dialog, coresponsabilitate si cooperare sociala pentru identificarea de solutii concrete si realiste spre a depasi grava criza economica si financiara prin care trece acum si Romania.

in concluzie, Biserica Ortodoxa Romana s-a implicat si se va implica in continuare la toate nivelele (parohie, manastire, protopopiat, eparhie, mitropolie si patriarhie) in rezolvarea problemelor sociale cu care se confrunta credinciosii ei, dar potrivit sferei sale de competenta si responsabilitate, in duh de pace si cooperare, nu de substituire sau de presiune politica."


Un comentariu audio, dand click aici: .

Comentariul scris, aici: .

publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 18/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.